Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Στύλιος παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τις νέες υπηρεσίες του ψηφιακού Κτηματολογίου οι οποίες θα παρέχονται στους πολίτες μέσω του gov.gr
Πρόκειται για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr) και την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).
Ο εξ αποστάσεως έλεγχος είναι από σήμερα διαθέσιμος στο ktimatologio.gov.gr και αφορά περίπου στο 1/3 των δικαιωμάτων επί ακινήτων στην επικράτεια. Η δε πλατφόρμα «Θέαση» δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η έρευνα γίνεται χωρίς την καταβολή αντιτίμου. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (οι οποίες θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια), ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Οι επαγγελματικές αυτές ομάδες είναι δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πλατφόρμα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου, όσο και τον ΚΑΕΚ που αυτό φέρει. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας, θα διατίθενται ελεύθερα διάφορα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αγορά ακινήτων και την πορεία της κτηματογράφησης.
Για το θέμα αυτό ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρουσιάσαμε μαζί με τον Υπουργό κ. Κυριάκο Πιερρακάκη στον Πρωθυπουργό τις νέες ψηφιακές του Κτηματολογίου και την αναβαθμισμένη πλατφόρμα «Θέαση». Μέσω των δωρεάν αυτών υπηρεσιών θα μπορούν πολίτες και οι επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του κτηματολογίου. Φέρνουμε το Κτηματολόγιο στο σπίτι και στο γραφείο καταργώντας τη γραφειοκρατία, μειώνοντας το κόστος και διευκολύνοντας τις διαβιβάσεις. Παραμένουμε πιστοί στις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Προχωράμε γρήγορα και αποφασιστικά για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών».

Σχετικό link: https://youtu.be/dH4sfvq8-D8

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ