Έντονα συναισθηματικό είναι το δεύτερο βιβλίο της Τέρψας Αγαθοκλέους-Παπακώστα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γερμανός», με τίτλο «Ένας Κύπριος αγνοούμενος στις στράτες της Σμύρνης».
Μέσα από τη ζωή του αγνοούμενου Ανδρέα, η συγγραφέας ανοίγει τον δικό της δρόμο για την παρουσίαση της ιστορίας του πολύπαθου νησιού της Αφροδίτης. Φέρνει τον αναγνώστη πρώτα μπροστά στο πεδίο της μάχης την ημέρα της Τουρκικής εισβολής. Μετά τον κρατά σφιχτά στο ένα χέρι και στο άλλο πιάνει το νήμα της ιστορίας, καταφέρνοντας μια ρεαλιστική διαδρομή στον τόπο και τον χρόνο.
Η Κυπριακή καταγωγή της συγγραφέως και τα βιώματά της, προσδίδουν έντονα συναισθηματική προσέγγιση στην αφήγηση. Ο δρόμος περνά μέσα από τα χώματα της πατρίδας που απώλεσαν οι ήρωες του βιβλίου της, αλλά και από τα συναισθήματα που γέννησε ο πόλεμος, όπως και η περίοδος πριν και μετά απ’ αυτόν. Την ίδια στιγμή που οι ήρωές της περιγράφουν τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους, την απελπισία για τον ξεριζωμό από τα σπίτια και τα χωριά τους, παρουσιάζουν και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
Η Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα καταφέρνει να περνά διαρκώς από τη μια όχθη στην άλλη. Ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν και μετά την εισβολή, μιλώντας παράλληλα για το ρόλο προσώπων και πολιτικών εντός και εκτός Νήσου. Επιχειρεί και καταφέρνει να μεταφέρει το ψυχογράφημα του Κυπριακού Ελληνισμού, μεταφέροντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις, περιδιαβαίνοντας τους πολιτιστικούς χώρους από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε μοιάζει με έναν δυνατό αέρα που επιχειρεί να φρεσκάρει την ιστορική, αλλά και την …συναισθηματική μνήμη.
Εξάλλου, η συγγραφέας, δεν ξεχνά. Όπως διαβάζουμε το βιβλίο της είναι «Αφιερωμένο σ’ όλους τους Αγνοούμενους που θυσίασαν τη ζωή τους, ποτίζοντας με το αίμα τους τα ιερά χώματα της Κύπρου, για χάρη της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, αλλά και σε όλους εκείνους τους Αγνοούμενους που χάθηκαν στα μπουντρούμια των φυλακών της Τουρκίας, αφήνοντας ξοπίσω τους το δάκρυ και τον πόνο, ποτέ να μην τελειώνουν». Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ