Λάβαμε επιστολή φίλου αναγνώστη, σχετικά με την κατασκευή νέου τοιχίου πέριξ του πλατάνου στην πλατεία «Σκουφά», ύστερα από σχόλιο στο προηγούμενο φύλλο.
Ο συμπολίτης μας, που διακρίνεται για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον του σε ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, σημειώνει πως διαπίστωσε ότι οι εργάτες κατασκευής τοποθέτησαν πέτρες και μπάζα μέσα στο προστατευτικό πεζούλι, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
Όσα μας σημειώνει μεταφέραμε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Δημήτρη Σφήκα, ο οποίος εξηγεί: «Η ενέργεια αυτή δεν αποτέλεσε αυθαιρεσία του μάστορα». Ο ίδιος εξήγησε πως πίσω από το νέο τοιχίο έπρεπε να πέσουν πέτρες για δυο σοβαρούς λόγους.
Ο ένας είναι η απορροή. Δηλαδή να μην κρατά νερό εσωτερικά, ώστε να αποφευχθεί ξανά η διάβρωση στο νέο τοιχίο.
Ο δεύτερος και κυρίαρχος στόχος είναι να μην συνεχίσει ο πλάτανος να αναπτύσσει ρίζες πίσω από τον τοίχο. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σκοπός είναι το ριζικό σύστημά του να αλλάξει κατεύθυνση. Να αναπτύσσεται πλέον σε βάθος και όχι να απλώνει επιφανειακά και προς το μέρος της πλατείας. Αν συμβαίνει αυτό, κάθε χρόνο θα σπάζει το νέο τοιχίο και θα επεκτείνεται προς την επιφάνεια της πλατείας, μέχρι να την καλύψει.
Βέβαια, ο μάστορας της πέτρας, μάλλον ήταν πολύ κουρασμένος και δεν υπήρξε ευγενικός στην παρατήρηση του αναγνώστη μας, κάτι που ο ίδιος σημειώνει προς την εφημερίδα μας. Σε αντίθεση, όμως, με την αναλυτική εξήγηση που ο κ. Σφήκας έδωσε προς απάντηση της επισήμανσής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here