Η Επιτροπή «ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021» τοποθέτησε ενδεικτικές πινακίδες σε ιστορικά κτίρια της πόλης, στα οποία στεγάστηκαν ξένα προξενεία την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Συγκεκριμένα, με την άδεια των ιδιοκτητών, τοποθετήθηκαν πινακίδες: Στο κτίριο που ήταν το Βρετανικό Προξενείο επί της οδού Νίκης και Κονεμένου 1. Στο κτίριο που ήταν το Ιταλικό Προξενείο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 100. Στο κτίριο που ήταν το Γαλλικό Προξενείο επί της οδού Νίκης 14.
Οι τρεις αυτές οικοδομές βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ευτυχώς διασώθηκαν από κατεδάφιση και δεν υπέστησαν αλλοίωση της αρχικής τους μορφής.
Τέταρτη ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε και στη νέα οικοδομή, που ανεγέρθηκε πριν μερικές δεκαετίες στη θέση της οικίας Σεβαστής Κονεμένου, όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο (και μετέπειτα το Οικοτροφείο της Μητροπόλεως) επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 67.
Επειδή στο κτίριο που στέγαζε το Ρωσικό Προξενείο (οικία Σκέφερη) στη γωνία Εθνικής Αντιστάσεως και Σαπουντζάκη σήμερα εκτελούνται οικοδομικές εργασίες αναπαλαίωσης, η σχετική ενδεικτική πινακίδα τοποθετήθηκε επί της γειτονικής οικοδομής, ιδιοκτησίας του κ. Ηλία Μαγκλάρα.
Η ύπαρξη όλων αυτών των προξενείων (όπως και των κάστρων) είναι μία ακόμη απόδειξη για τον σημαντικό ρόλο της Πρέβεζας στην πορεία περασμένων αιώνων. Υπήρξε βασική είσοδος της Ηπείρου, σπουδαιότατο λιμάνι, σταυροδρόμι πολιτισμών με ίχνη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της να διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Τις πινακίδες κατασκεύασε και προσέφερε ο κ. Γεώργιος Ματζαμόρτος, τον οποίο θερμότατα ευχαριστεί η επιτροπή «Πρέβεζα 1821-2021». Η επιτροπή απευθύνει παράλληλα ευχαριστίες σε όσους επέτρεψαν την τοποθέτηση των πινακίδων στις ιδιοκτησίες τους και συγκεκριμένα: Στην οικογένεια Ανατολιωτάκη, σους κυρίους Στέφανο και Σωτήρη Μανόπουλο, στην οικογένεια Χαρμπούρου, στον κ. Ηλία Μαγκλάρα και στα καταστήματα των κ. Παναγιώτη Σορόκα και Γεωργίου Γκέλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ