Με στοχευμένες δράσεις συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους όσοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της στα πεδία των μαχών.
Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε αντιπροσωπευτικά σημεία που αποτελούν σύμβολο της Επανάστασης, που σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να αναδειχθούν.
Στον Δήμο Σουλίου, τόνισε, πρόκειται να αναδειχθεί ο ιστορικός του χώρος, όπου γράφτηκαν «χρυσές σελίδες» αντίστασης κατά των κατακτητών. Στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, προχώρησε ήδη η ανάδειξη της Ιεράς Μονής Σέλτσου, όπου γράφτηκε ο αιματηρός επίλογος για τους μαχητές του Σουλίου. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην αναστήλωση και ανάδειξη του μοναστηριού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκουληκαριάς, στο οποίο γεννήθηκε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστή την χρηματοδότηση επανέκδοσης δύο ιστορικών τόμων που αναφέρονται στον «Θησαυρό Γραμματικής των αρχαίων Ελληνικών διαλέκτων» που πρωτοεκδόθηκαν στη Βούδα Ουγγαρίας το 1796 ο πρώτος, και το 1797 δεύτερος, από τον Πολυζώη Κόντο, δάσκαλο από τα Ιωάννινα.
Επίσης, επανεκδίδει το «Βιβλίον κα- λούμενον ΠΙΣΤΗΣ» του Μοσχοπολίτη Νεκταρίου Τέρπου, από την επανέκδοση του 1779 που έγινε από τον Νικόλαο Γλυκή τον εξ Ιωαννίνων. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά το 1732 στη Βενετία και επανεκδόθηκε πολλές φορές.
Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί, επίσης, την έκδοση άλλων δύο αναμνηστικών βιβλίων:
Το πρώτο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες»- που είναι αφιερωμένο στους δύο «πυλώνες» που κράτησαν όρθιο το Γένος: Την Ευεργεσία και την Παιδεία, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η προεπαναστατική προετοιμασία, αλλά και η δημιουργία μετά την απελευθέρωση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Το δεύτερο (τρίτομο) του Θεοφάνη Πάμπα (σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) με θέμα τους Τουρκομερίτες Ρωμαίους που έζησαν στην Αυστροουγγαρία και είχαν σημαντική προσφορά στο Γένος. Περιλαμβάνει αναλυτικά βιογραφικά και στοιχεία από τάφους των μεγάλων Ελληνικών οικογενειών που βρίσκονται στο Ελληνικό τμήμα του νεκροταφείου της Βιέννης.
Πρόκειται για εκδόσεις οι οποίες θα κοσμούν τις δημόσιες βιβλιοθήκες και θα παρέχουν χρήσιμες γνώσεις στους ερευνητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ