Η καθημερινότητα ενός εθελοντή φιλόζωου έχει να κάνει με πολλά αδέσποτα.
Έχει να κάνει με περιστατικά σκυλιών, γατιών, με εγκαταλείψεις, με τροχαία ατυχήματα, με κακοποιήσεις σκύλων, με δολοφονίες ζώων. Εάν ασχοληθείς έστω και λίγο εθελοντικά με τα φιλοζωικά ζητήματα σε παίρνει στο κατόπι η καθημερινότητα και το λίγο-λίγο γίνεται πολύ.
Το Καταφύγιο Αδέσποτων Δήμου Αρταίων δεν είναι «καταφύγιο». Δεν είναι ο παράδεισος, που όλοι οι εκτός φιλοζωίας θέλουν να έχουν στο νου τους. Είναι ένας χώρος συγκέντρωσης ανεπιθύμητων αδέσποτων. Είναι ένα υποτυπώδες κέντρο, όπου στοιβάζονται σκυλιά. Είναι ένα κολαστήριο, όπου μαζεύουν σκυλιά, που ενοχλούν. Ως δια μαγείας να «πάνε» όλα τα αδέσποτα εκεί. Να εξαφανιστούν από προσώπου γης.
Ήταν πολλές οι φορές που ο εθελοντής πήγε στο Καταφύγιο. Ήταν αρκετές οι φορές, που προσπάθησε να σώσει ένα συγκεκριμένο σκυλί από τα σίδερα της φυλακής. Ήταν πολλές οι φορές που προσπάθησε να δώσει ένα χάδι σ’ ένα συγκεκριμένο γερασμένο σκύλο.
Κάθε φορά ο εθελοντής υποσχόταν να πάρει αυτόν τον σκύλο από εκεί. Κάθε φορά του έδινε τον λόγο του ότι θα τον γλίτωνε από την κόλαση που ζούσε. Κάθε φορά, όμως, προέκυπτε ένα επείγον περιστατικό και ασχολούταν με το επείγον. Πεταμένα κουτάβια, που έπρεπε να γαλουχηθούν, τροχαία ατυχήματα με εγκατάλειψη σκύλου. Συνεχώς κάτι προέκυπτε και ο εθελοντής δεν μπορούσε να πάρει τον γεράκο σκύλο από το Καταφύγιο.
Ο γηρασμένος σκύλος συμπλήρωνε σχεδόν τρία χρόνια σ’ ένα κλουβί. Δεν είχε μιλιά να μας πει ούτε γιατί βρέθηκε έγκλειστος, ούτε ποια ήταν η ιστορία της ζωής του. Στριφογυρνούσε μέσα στο κλουβί χωρίς να γνωρίζει γιατί στερήθηκε το φυσικό του περιβάλλον. Δόντια σάπια, που υποδήλωναν κακή διατροφή και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τρίχωμα κομπιασμένο και βρώμικο. Βλέμμα λύπης και απόγνωσης.
Αν ήταν άνθρωπος θα είχε δάκρυα στα μάτια και γοερή κραυγή απελπισίας. Κάποια στιγμή ωστόσο ήρθε η ώρα του. Άδειασε θέση στο σπίτι του εθελοντή. Όταν προσπαθείς να σώσεις ένα σκύλο, κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και τα καταφέρνεις. Ο σκύλος θα σωζόταν στο όνομα ενός ανθρώπου που έφευγε από τη ζωή. Στις δύσκολες στιγμές να ακούγεται μέσα στο σπίτι το όνομα του ανθρώπου που έφευγε. Να φωνάζεις Τάκης και να ακούγεται το όνομα.
Οι εθελοντές μπήκαν στο κλουβί του γερασμένου σκύλου. Εκείνος «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος….», δέχτηκε το λουρί περιπάτου με απόλαυση. Βγήκε τρέχοντας προς τα έξω. Ήξερε το δρόμο προς την ελευθερία του. Χωρίς να διστάσει, ενώ η εξώπορτα του Καταφυγίου ήταν ορθάνοιχτη, εκείνος μπήκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου των εθελοντών. Αντιλήφθηκε αμέσως τον δρόμο της χαράς. Επέλεξε το σωστό μέρος να καθίσει, πράγμα που δείχνει ότι ήταν μαθημένος από σπίτι.
1ο Βήμα: Στη συνέχεια πήγαμε στην φίλη των αδέσποτων και συνοδοιπόρο τους, στην Εύη. Ανέλαβε να ευπρεπίσει το σκύλο. Με ιώβεια υπομονή καθάρισε το βρωμερό και τζιβιασμένο τρίχωμά του. Σαμπουάν ειδικά και μαλακτική κρέμα για το ταλαιπωρημένο κορμί. Ο σκύλος καθόταν και απολάμβανε. Δεν υπάρχει κανένα από τα σκυλιά που έχουν συναντήσει οι εθελοντές μας, που να μην ξεχωρίζουν αυτό που γίνεται προς όφελός τους. Πήρε ώρες ο καλλωπισμός. Ο σκύλος σαν έτοιμος από καιρό δεχόταν νωχελικά τον επίμονο καθαρισμό. Αφέθηκε στα ικανά χέρια της Εύης.
Επόμενο 2ο βήμα ο κτηνίατρος. Έλεγχος της υγείας του και αποπαρασίτωση. Εξαγωγή όλων των σάπιων δοντιών. Ο σκύλος υγιής πια και καθαρός ευπρεπίστηκε. Ο Τάκης πανέτοιμος πήγε στο προσωρινό του σπίτι. Η πορεία της ανέλιξής του είναι γεγονός. Βόλτες στο πάρκο και στην κεντρική αγορά. Ξάπλες στα μαξιλάρια. Φωτογραφίες σε κόκκινα χαλιά. Καλή τροφή και φρέσκο νερό. Καναπέδες και πούπουλα το στρώμα για τον ύπνο του.
3ο Βήμα: Είναι το κουμπί που πατάμε και όλα αλλάζουν με μιάς. Είναι το γεγονός ότι κάθε σκύλο που θα βάλεις σπίτι σου έχεις την δύναμη να τον μεταμορφώσεις. Κάθε αδέσποτο είναι μοναδικό. Κάθε σκυλί ακολουθεί την δική του πορεία. Είναι αυτή η ευκαιρία που μπορείς να δώσεις όταν υιοθετήσεις ένα ενήλικο σκυλί.
Ο Τάκης μαθημένος από σπίτι δεν λέρωσε ποτέ. Πάντα πιπί κακά εκτός σπιτιού. Ο Τάκης δεν γαύγισε ποτέ άσκοπα. Δεν διατάραξε την κοινή ησυχία. Δεν κυνήγησε ποτέ γάτες. Συναναστρεφόταν με τα υπόλοιπα σκυλιά χωρίς σκυλοκαβγάδες. Ένας κύριος είχε εμφανιστεί στο σαλόνι. Ευγενής με βαμβακερό μπεζ τρίχωμα. Κόκκινα φουλάρια με αστέρια στολίζουν τον λαιμό του. Ως δια μαγείας ο Τάκης είχε γίνει ένα άλλο σκυλί.
4ο Βήμα. Οι εθελοντές δεν επαναπαύονται, όμως, ποτέ. Κινήθηκε διαδικασία να ανοίξει ο δρόμος για υιοθεσία του στο εξωτερικό. Το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας έχει άριστες σχέσεις με το Φιλοζωικό του “Angel’s garden” που βρίσκεται στην Ξάνθη, το οποίο με την σειρά του έχει άριστες σχέσεις με Φιλοζωικά Σωματεία του εξωτερικού. Μια αλυσίδα αγάπης στήθηκε για τον πονεμένο μέχρι πριν λίγο καιρό, Τάκη. Μια ανθρώπινη δράση για την ευζωία αυτών που έχουν ταλαιπωρηθεί από την αντίδραση των ανθρώπων.
5ο Βήμα: Ο μακρύς δρόμος για την ελευθερία οικοδομήθηκε. Έφτασε στο τέλος της διαδρομής. Ο Τάκης έφτασε στο σπίτι του, στην Ολλανδία. Ζει σε αγροικία με άλλον έναν ηλικιωμένο σκύλο, μια γάτα και κοτοπουλάκια σ’ ένα κοτέτσι “Chick Inn”, όπως γράφει η ταμπέλα του. Οι νεαροί σε ηλικία κηδεμόνες του πέρασαν από συνέντευξη για να κριθούν κατάλληλοι. Ένα υπερσύγχρονο σπίτι είναι η νέα του κατοικία. Με τεράστιο χώρο για παιχνίδι και τρέξιμο. Οι εικόνες ευτυχίας είναι πια καθημερινότητα για τον Τάκη. Η έπαυλη που ζει είναι σαν ζωγραφιά σε πίνακα Ολλανδού ζωγράφου. Πλημμυρίζει από χρώματα, φύση και χαμόγελα. Ανθρώπων και ζώων.
Μια ακόμη ιστορία με “Happy end”. Οι τίτλοι του έργου έπεσαν. Από την αδικία της Ελλάδας, στα χωράφια της Ολλανδίας.
Ο Τάκης που σώθηκε δεν κάνει καλύτερο τον κόσμο μας. Κάνει όμως καλύτερο τον κόσμο του Τάκη. Βγήκε από την ανυπαρξία του Καταφυγίου μια στιγμή στο όνομα ενός Τάκη. Ενός ανθρώπου που έφευγε από τη ζωή. Πήρε ζωή, όνομα και υπόσταση στο όνομα ενός Τάκη, έστω για να ακούγεται το όνομά του. Ο παππούς Τάκης σώθηκε. Η ιστορία του δίνει δύναμη να προσπαθούν οι εθελοντές. Να βλέπουν αποτέλεσμα στους κόπους και στις προσπάθειές τους. Να νικήσει το καλό.
Ο Τάκης σας στέλνει χαιρετίσματα στην Ολλανδική γλώσσα που μαθαίνει σιγά-σιγά. Σας στέλνει, επίσης, τουλίπες και στεφάνι μαγιάτικο με λουλούδια, να γιορτάσουμε την άνοιξη. Να ευχηθούμε να αλλάξει η μοίρα των αδέσποτων και να φέρουμε την άνοιξη σε μια Ελλάδα που είναι πρώτη σε κακοποιήσεις ζώων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ