Με την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, με ίδια μέσα, τιμά ο Δήμος Αρταίων τη μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας (24 Μαρτίου 1944).
«Αν και τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν ανοιχτές εκδηλώσεις-τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση- και σ’ αυτή την περίπτωση, με το ντοκιμαντέρ οι συμπολίτες μας, θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να τιμήσουν συμβολικά τη μνήμη των Εβραίων Άρτας, αλλά να αναμετρηθούν με τη λήθη».
«Το ντοκιμαντέρ, το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες από την ζωή των Εβραίων στην Άρτα και τις δύσκολες στιγμές εξόντωσης τους από τα ναζιστικά στρατεύματα-προστίθεται στην ανακοίνωση- αναδεικνύει την ιστορία και την πορεία της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας, η οποία διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή της πόλης».
Με αφορμή την ήμερα αυτή, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Για μια ακόμη χρονιά είμαστε εδώ για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Άρτας, που αφορά την Εβραϊκή Κοινότητα Άρτας. Τα περιοριστικά μέτρα δεν μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε όλοι μαζί στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας. Όμως αυτό δεν εμποδίζει την ιστορική μνήμη μας να μείνει ζωντανή.
Στην προσπάθεια αυτή, τα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας κάνουν σπουδαίο έργο και οφείλω να τους συγχαρώ γι’ αυτό, αφού μόνο όποιος θυμάται, όποιος δεν αλλοιώνει το παρελθόν, μπορεί να βρει πατήματα στο παρόν και το μέλλον.
Θέλω να πιστεύω, πως αυτά τα “πατήματά” μας και οι σύνδεσμοι εκτίμησης με την Εβραϊκή Κοινότητα Άρτας θα ενταθούν στο μέλλον. Μέσα από διαύλους διαρκούς επικοινωνίας, μέσα από συνεργασία σε κάθε πεδίο που έχουμε σχετική δυνατότητα. Είτε αυτό αφορά τον τουρισμό, είτε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, είτε την δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα. Ποτέ πια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ