«Όχι» και από τα 33 χωριά του Δήμου

Ομόφωνα αρνητική θέση εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, αναφορικά με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Επί του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης του Ομίλου ΕΛΠΕ, είχαν αρνητικά τοποθετηθεί και οι 33 τοπικές κοινότητες του Δήμου, τις αποφάσεις των οποίων μετέφερε ως εισηγητής του θέματος στο Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, Γιώργος Πανέτας. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «αν και δεν ζητείται η γνωμοδότηση, εντούτοις από τον Δήμο αποφασίστηκε η έκφραση γνώμης και γι’ αυτό ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία».

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, επισήμανε πως η «απάντηση πρέπει να είναι αρνητική και όχι μόνο για τις δημόσιες εκτάσεις αλλά και για τις ιδιωτικές. Ως προς αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες. Γι΄ αυτό ίσως πρέπει να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον», Γιάννης Παπαλέξης, θύμισε την αρνητική απόφαση που το Σώμα είχε λάβει το 2019 για το ίδιο θέμα, και πρόσθεσε: «Να είμαστε και επ’ αυτού του Σχεδίου αρνητικοί. Να κάνουμε σαφές ότι το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας δεν έχει σχέση με εξορύξεις».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στράτος Καλλώνης, στην τοποθέτησή του, τόνισε: «Διαφωνούμε. Να τα πάρουν πίσω και να φύγουν».

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», Λίτσα Κιτσαντά, έχοντας αποκωδικοποιήσει, όπως φάνηκε, το σχετικό Σχέδιο, υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια υποθήκευση της γης για 32 χρόνια, έρευνα και εκμετάλλευση. Για 6.500 τρύπες ανά 60 μέτρα με 8 έως 18 κιλά εκρηκτικά. Στην έκταση που περιγράφεται στο σχέδιο, στο οποίο οι ίδιοι επισημαίνουν τον κίνδυνο λάθους ή ατυχήματος, αναφέρεται επίσης ότι βρίσκονται έξι αρχαιολογικοί χώροι, 47 μνημεία, δυο ιστορικοί τόποι και περιοχές “Natura”. Όλα αυτά όταν παγκοσμίως μιλούν πια για πράσινη ενέργεια. Όχι δεν θα τους επιτρέψουμε να κάνουν τον τόπο μας κόσκινο…».

Ασπίδα στο περιβάλλον από τους αυτοδιοικητικούς Δήμου Αρταίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ