Η Επανάσταση του 1821 είναι μια δημοκρατική παρακαταθήκη, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούμε πάνω στα πρόσωπα και στα γεγονότα. Στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον επαναστατικό αγώνα και στα γεγονότα που ήταν ο σπόρος για την εθνική ανεξαρτησία.

Μια ανεξαρτησία που πληγώθηκε πολλές φορές από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Η ελευθερία, η ισότητα και η δημοκρατία πρωτοδιατυπώθηκαν τότε ως υπέρτατες αξίες και ιδέες, όμως είχαν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να γίνουν κατάκτηση του λαού. Η Ελληνική Επανάσταση άνοιξε διάπλατα την πόρτα για την είσοδο του ίδιου του λαού στην Ιστορία.

Μια Ιστορία που είναι γεμάτη με μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες. Αγώνες των αγροτικών και εργατικών στρωμάτων για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Αντίσταση του λαού μας στα χρόνια της Κατοχής, φοιτητές που αντιστάθηκαν στα τανκς της δικτατορίας και ένας λαός που πάλεψε με τη σκληρή λιτότητα στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Όλοι αυτοί οι αγώνες, δικαιωμένοι και ανεκπλήρωτοι, μας θυμίζουν ότι η πολιτική παρακαταθήκη του Εικοσιένα αναδύεται ξανά και ξανά. Κι εκεί που νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει, ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του.

Αγλαΐα Νάτσικα

Συντονίστρια Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ