Αναρτήθηκαν ήδη από την Τετάρτη 3 Μαρτίου οι θεωρημένοι δασικοί χάρτες των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων των Δήμων Αρταίων, Ν. Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων και Γ. Καραϊσκάκη.
Οι χάρτες αυτοί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ, Μιχάλη Νικολάου, αφορούν το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και αναφέρονται σε 1.283.231,58 στρέμματα και έχουν αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».
Προς τούτο, κάθε ενδιαφερόμενος, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου των δασικών αυτών χαρτών, δικαιούται να υποβάλει τυχόν αντιρρήσεις του μέσα σε 105 ημέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 17η Ιουνίου 2021, οι δε κάτοικοι αλλοδαπής μέχρι την 7 Ιουλίου 2021.
Αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλουν, συνεχίζει η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα, που θεμελιώνουν εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις περιληφθείσες στους αναρτηθέντες δασικούς χάρτες δασικές, χορτολιβαδικές και βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις. Με αυτές δε, δηλαδή τις αντιρρήσεις, προβάλλονται λόγοι που αφορούν την αμφισβήτηση του χαρακτήρα και την μορφή τους, όπως εμφανίζονται στον αντίστοιχο χάρτη.
Πλέον τούτων, πρέπει να τονισθεί ότι η υποβολή των αντιρρήσεων γίνεται στο εξής μόνο ηλεκτρονικά, με την συμπλήρωση σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας, καταβαλλομένου υποχρεωτικά ειδικού τέλους, το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση το εμβαδό της έκτασης που αφορά (για παράδειγμα το ύψος του παραβόλου για τις μικρές μέχρι 100 τετραγωνικών μέτρων εκτάσεις ανέρχεται σε 10 ευρώ και έως ένα στρέμμα στα 40 ευρώ), μη απαιτουμένου του τέλους αυτού μόνο σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι πάσης φύσεως αντιρρήσεις εξετάζονται από 3μελή επιτροπή (της οποίας προεδρεύει δικηγόρος) και οι αποφάσεις της προσβάλλονται στο ΣτΕ. Υπόψη δε ότι προβλέπονται και περιπτώσεις διορθώσεως προδήλων σφαλμάτων.
Τέλος, στη Διεύθυνση Δασών Άρτας λειτουργεί το λεγόμενο “Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη” (ΣΥΑΔΧ), όπου οι ενδιαφερόμενοι, μέσα σε 10 μέρες από την υποβολή των αντιρρήσεών τους, πρέπει να υποβάλουν τα αποδεικτικά τους στοιχεία σε έντυπη μορφή.
Κατόπιν, λοιπόν, όλων αυτών, οι ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων (ιδιώτες, συνεταιρισμοί κλπ) και ιδίως αυτοί των ορεινών και ημιορεινών περιοχών του νομού μας, θα πρέπει να έλθουν σε άμεση επαφή με τους δικηγόρους τους, δεδομένου ότι, σε περίπτωση υποβολής τυχόν αντιρρήσεών τους (που πρέπει να είναι εμπρόθεσμες), πρωταρχικά θα πρέπει να θεμελιώσουν το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα και στη συνέχεια να επιχειρηματολογήσουν κατά του χαρακτηρισμού των ακινήτων τους ως δασικών κλπ, αφού διαφορετικά υφίσταται ο κίνδυνος απώλειας εκμετάλλευσής τους, εφόσον παραμείνει ο δασικός τους χαρακτήρας.
Το κείμενο υπογράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου
Άρτας, Μιχάλης Νικολάου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ