Το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας ενημερώθηκε για έναν σκύλο σε πολύ άσχημη κατάσταση, που βρισκόταν στο Αστροχώρι της Δημοτικής Ενότητας Τετραφυλίας Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.

Οι λαθροκυνηγοί στήνουν ένα είδος παγίδας για τα ζωντανά θηράματα, κυρίως για τα αγριογούρουνα. Τοποθετούν ένα συρματόσχοινο δεμένο σε κυκλικό σχήμα σ’ ένα κρυμμένο σημείο. Το αγριογούρουνο προσπαθεί να περάσει μέσα απ’ αυτό και σφηνώνει.
Δεν ξέρω ποιο «λάθρο» και παράνομο σκοπό εξυπηρετεί αυτού του είδους το «κυνήγι». Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ότι το σκυλί πιάστηκε εκεί και δεν μπορούσε να ξεφύγει. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες, κατάφερε και ξέφυγε. Το άσχημο είναι ότι πήρε μαζί του και την συρμάτινη θηλιά. Την κουβαλούσε μαζί του για μέρες. Έτρεχε πάνω στο βουνό και η θηλιά έσφιγγε περισσότερο. Δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε κανένα κάλεσμα.
Το σκυλί μαθημένο να κυνηγάει στα ορεινά και να είναι απομακρυσμένο από τους ανθρώπους, δεν πλησίαζε κανέναν. Δεν ερχόταν ούτε για φαγητό. Περνώντας οι μέρες το άγχος του και ο πόνος του γιγαντώνονταν.
Προσπαθούσαν οι άνθρωποι από το χωριό να το πιάσουν και έκαναν περισσότερο κακό. Φοβόταν να πλησιάσει έστω και στα 200 μέτρα. Ο φρικτός πόνος έκανε το σκυλί να τρέχει σαν τρελό πέρα δώθε. Προσπάθησαν εθελοντές να το πιάσουν και στάθηκε αδύνατο. Ο Κανέλος άφαντος.
Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των εθελοντών μας και μετά από προσπάθειες μιας εβδομάδας σχεδόν, ο Κανέλος πιάστηκε. Με διπλά κλουβιά και με διπλές κλειδωνιές τον κατεβάσαμε στην Άρτα για να τον πάμε στον κτηνίατρο. Το αγριόσκυλο πιάστηκε και δεν έπρεπε να μας ξεφύγει. Ο γίγαντας μπήκε στο κλουβί και δεν έπρεπε να τον χάσουμε ξανά. Νύχτα κατέφτασε στην Άρτα.
Πραγματικά την επομένη ημέρα εγχειρίστηκε. Και αφαιρέθηκε το σκουριασμένο πια συρματόσχοινο. Η Ομάδα κρούσης είχε φέρει αποτέλεσμα. Το σκυλί ήταν σώο και αβλαβές. Εάν είχαμε καθυστερήσει έστω και λίγο ακόμη θα είχε συμβεί το μοιραίο. Νοσηλεύθηκε και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή.
Τότε ήταν που άρχισε η μετάλλαξη του σκύλου. Τιθασεύτηκε. Άρχισε να ηρεμεί. Δεν πονούσε και πλέον αντιλαμβάνεται ποιος το προσέχει. Τις πρώτες ημέρες οι εθελοντές μας φοβόντουσαν ακόμα και να τον πλησιάσουν. Σιγά-σιγά άρχισαν να αποκτούν επαφή. Το άγριο σκυλί έγινε πια ένας όμορφος αρχοντικός σκύλος. Και το όνομα αυτού Δίας.
Όταν ανέβηκαν οι εθελοντές νύχτα με ομίχλη στο Αστροχώρι για να τον πιάσουν, ο έναστρος ουρανός έλαμπε φωτεινός. Τα αστέρια καρφωμένα στον ουρανό φωτεινά και λαμπερά. Ένιωθες ότι θα τα αγγίξεις. Το βουνό Αστρί χιονισμένο έστω και μέσα στη νύχτα μαγνήτιζε το βλέμμα.
Ο Δίας, λοιπόν, άφησε τον θρόνο του λαβωμένος. Ήρθε στην Άρτα, στα πεδινά, για να θεραπευτεί. Χάρη στην επιμονή και την υπομονή των εθελοντών μας έγινε το σκυλί που δεν ήταν ποτέ. Αναδρομικά μπορεί να χαίρεται και να είναι το κουτάβι που δεν μπόρεσε να είναι. Πηγαίνει βόλτα με το λουρί. Έγινε ένας αστός μέσα σ’ ένα μήνα περίπου.
Όλα τα σκυλιά έχουν την τάση να προσαρμόζονται πάρα πολύ εύκολα. Έτσι και ο Δίας. Πηδάει πάνω σου και ζητά χάδια και αγκαλιές. Μεταμορφώθηκε σ’ ένα φυσιολογικό νεαρό σκυλί, με δύναμη. Έχει ένα κορμί στιβαρό και υγιές. Δε φοβάται πια τους ανθρώπους. Κατάλαβε ότι μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα πάνε να τον κλωτσήσουν και να τον χτυπήσουν.
Ποιος είναι, λοιπόν, ο έξυπνος ο άνθρωπος και ποιο είναι το ζώον; Ο άνθρωπος στήνει παράνομα θηλιές για να πιάσει τα θηράματα ζωντανά και στη συνέχεια να τα εκτελέσει εν ψυχρώ. Ο Δίας εξημερώθηκε μέσα σ’ ένα μήνα και ζει μια φυσιολογική ζωή.
Μια ζωή που πήγε να του στερήσει ένα ανθρώπινο καπρίτσιο. Ένα είδος λαθροκυνηγού και παγίδας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο ακόμα και για ανθρώπους.
Ποιος είναι ο νοήμων; Αυτός που βάζει δόκανα και παγίδες για να εκτονώσει τον εγωισμό του και να «πιάσει» το ζώο; Ή ο Δίας που από την πρώτη στιγμή εξημερώθηκε και γεμίζει με ευγνωμοσύνη τους εθελοντές μας;
Ο λαθροκυνηγός το γλέντησε και την έστησε την παγίδα. Οι εθελοντές, όμως, τρέχουν από πίσω για να συμμαζέψουν με προσωπικό και οικονομικό κόστος τις πληγές που αφήνει η παράνομη και άδικη πράξη του. Άδικη για τη μητέρα φύση. Άδικη για τον κύκλο της ζωής.
Ο Δίας σας χαιρετά και σας στέλνει το όμορφο βλέμμα του. Είναι έτοιμος για υιοθεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ