Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων.
Αναλυτικά αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι εμφανής, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες και τη κατάσταση να επιδεινώνεται μετά και τη παραίτηση του Προέδρου του, 10 μόλις μέρες μετά την ανανέωση της θητείας του.
Επιπλέον σημειώνουν ότι μια σειρά εργασιών και πληρωμών έχουν καθυστερήσει, όπως οι ενστάσεις και οι διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι πληρωμές στους νέους αγρότες, οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021.
Επίσης επισημαίνουν τη μεγάλη ανησυχία των αγροτών για αυτή τη κατάσταση, καθώς γίνονται γνωστές και περιπτώσεις αδιαφάνειας κατά τη διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της κατανομής του εθνικού αποθέματος. Η ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα, ιδιαίτερα τώρα –εν μέσω πανδημίας- που για τους παραγωγούς οι επιδοτήσεις είναι μέσο επιβίωσης και διατήρησης του πρωτογενούς τομέα.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις καθυστερημένες πληρωμές, καθώς τους επόμενους 2 μήνες θα έχουμε την έναρξη της νέα καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό

Θέμα: Πρωτοφανής αναστάτωση μεταξύ των αγροτών για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων.

Πρωτοφανής αναστάτωση υπάρχει μεταξύ των αγροτών από την συνεχιζόμενη υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες σε μια κρίσιμη περίοδο εν μέσω της πανδημίας.
Οι ανησυχίες των παραγωγών για επιδείνωση της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ μεγάλωσαν μετά και την παραίτηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 25.2.2021 μόλις 10 μέρες αφότου είχε ανανεωθεί η θητεία του. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την αποτυχημένη πληρωμή του Δεκεμβρίου παραμένει ουσιαστικά κλειστός. Πολλές εργασίες και πληρωμές δικαιούχων έχουν καθυστερήσει όπως :
• Οι ενστάσεις και διοικητικές πράξεις για τα λάθη της πληρωμής και τα υπόλοιπα ποσά της εξόφλησης ενιαίας ενίσχυσης
• Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις π.χ για βαμβάκι
• Οι πληρωμές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μείωσης της ρύπανσης
• Οι πληρωμές για νέους αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις
• Οι πληρωμές για τις επιπτώσεις από την πανδημία
• Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021
Επίσης πολλές άλλες συναλλαγές πολιτών με τον Οργανισμό καθυστερούν ή έχουν ανασταλεί (μητρώο, βεβαιώσεις για τις λαϊκές κ.λ.π), ενώ σημαντικές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αδιαφανή διαχείριση του θέματος των βοσκοτόπων και της κατανομής του εθνικού αποθέματος.
Επειδή οι αγροτικές επιδοτήσεις αποτελούν εργαλείο και μέσο επιβίωσης για τους αγρότες η άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί ανάγκη για να μειωθούν τα προβλήματα των αγροτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να λάβετε άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν ναι, ποια είναι αυτά;
2) Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τις πληρωμές που έχουν καθυστερήσει; Πώς θα εξελιχθούν οι πληρωμές μέσα στους ερχόμενους δύο μήνες, που συμπίπτουν με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου;
3) Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 και ποια προετοιμασία έχει γίνει για τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ