Από χθες Δευτέρα ξεπέρασε όλα τα όρια δυναμικότητας ο αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται στη Μονάδα covid-19 του νοσοκομείου Άρτας.
Η αρχή της εβδομάδας βρήκε την κλινική με 25 ασθενείς, από τους οποίους επρόκειτο να λάβουν εξιτήριο τέσσερις, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι τρεις προσβεβλημένοι από τον ιό ετοιμάζονταν για εισαγωγή. Δηλαδή σχεδόν κάθε κρεβάτι που αδειάζει γεμίζει αμέσως. Η πληρότητα πλέον φτάνει στο 100%.
Η καμπύλη θετικών περιστατικών σε τοπικό επίπεδο είχε αρχίσει μερικές ημέρες νωρίτερα να παίρνει την ανιούσα. Στην προηγούμενη έκδοσή του ο «Τ» περιέγραφε την ανησυχία της ιατρικής κοινότητας και το μούδιασμα της κοινωνίας από την πληρότητα στο 50% που εμφάνιζε η Μονάδα της Άρτας.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε την ένταξη του Δήμου Αρταίων στις «κόκκινες» περιοχές με βαθμό επιτήρησης Β. Και ενώ κάποιοι μπορεί να θεώρησαν μη αναγκαίο το… «κόκκινο», η Μονάδα covid-19 του νοσοκομείου μας είχε οκτώ εισαγωγές ασθενών σε μια μόνο ημέρα! Κι αυτό συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο αλλά και την Δευτέρα, όταν πλέον κάθε… εφεδρεία είχε καλυφθεί.
Όπου «εφεδρεία» είναι οι κλίνες που από τον αρχικό σχεδιασμό αφορούσαν τον κενό θάλαμο ανάμεσα από τους αντίστοιχους για νοσηλεία ασθενών με covid-19, ώστε να λειτουργεί ως διέλευση για ταχύτερη παρακολούθηση, ελλείψει ενδοσυνεννόησης, από το τζάμι του μπαλκονιού. Η ταχύτητα εισαγωγής ασθενών που μετά από μερικά εικοσιτετράωρα εμφάνισαν επιδείνωση της υγείας τους και χρειάζονται νοσηλεία, δεν άφησε πια κανένα περιθώριο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Τ» στο νοσηλευτικό ίδρυμα ξεκίνησε η διαδικασία για μετακίνηση ασθενών προς τα Ιωάννινα όπου η πίεση των νοσοκομείων είναι μικρότερη απ’ ότι στο αντίστοιχο της Άρτας. Ο αριθμός ασθενών στις τρεις Μονάδες των Ιωαννίνων την Δευτέρα ήταν περίπου ίδιος με εκείνον της Άρτας, που όμως διαθέτει μια Κλινική.
Η διαδικασία για αποσυμφόρηση ώστε να έχει την δυνατότητα νέων εισαγωγών ξεκίνησε παράλληλα με την συζήτηση δημιουργίας και δεύτερης Μονάδας covid-19 για να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο και πάντως πολύ ισχυρό κύμα για την περιοχή μας.
Θυμίζουμε ότι στη Μονάδα covid-19 της Άρτας, στο κύμα Νοεμβρίου, μέχρι και τον Δεκέμβριο είχαν νοσηλευτεί περίπου 60 ασθενείς, χωρίς να ξεπεράσουν οι ταυτόχρονες νοσηλείες τούς 12 με 14 ασθενείς. Η σύγκριση με τον αριθμό 25 και κυρίως με τις οκτώ εισαγωγές μόνο σε μια ημέρα (περασμένη Παρασκευή), δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο αλλά και η τοπική κοινωνία.
Η διευθύντρια της Μονάδας covid-19 του νοσηλευτικού μας Ιδρύματος, πνευμονολόγος, Αύρα Λυκούρη, σε επικοινωνία που είχε μαζί της ο «Τ», επιβεβαίωσε την πιεστική κατάσταση, επισημαίνοντας πως «η κλινική δέχεται πολλά περιστατικά. Ο αριθμός ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Δυστυχώς».
Η ανησυχία των ιατρών σχετικά με τον ρυθμό εισαγωγών είναι δεδομένη. Κι αυτό διότι υπολογίζοντας ότι η επιδείνωση σ’ αυτό τον ιό έρχεται ορισμένες ημέρες αφότου εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, άγνωστο παραμένει αν και πόσα από τα θετικά περιστατικά πχ της Παρασκευής (11), ή του Σαββάτου (14) κοκ, θα χρειαστούν τις επόμενες ημέρες νοσηλεία.
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here