Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας στο Δήμο Αρταίων εξέδωσε και ο συνδυασμός της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής», κάνοντας λόγο για «αυταρχισμό» και «παρεμπόδιση εργαζομένου να πάει σε υπηρεσία που επιθυμεί» από τον δήμαρχο και τον γενικό γραμματέα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του συνδυασμού με επικεφαλής την Λίτσα Κιτσαντά, αναφέρει: «Για μια ακόμη φορά και σε αυτόν τον κύκλο κινητικότητας, ο δήμαρχος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρταίων, σε μια επίδειξη αυταρχισμού, αποφάσισαν να παρεμποδίσουν εργαζόμενο του Δήμου να πάει στην υπηρεσία που επιθυμεί.

Με βάση αυτά που ορίζει ο ν.4440/2016 (Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας), νόμος που θέσπισε την διαδικασία της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου με την βούληση των εργαζόμενων, θα έπρεπε μέχρι σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2021 να έχει στείλει ο Δήμος τα υπηρεσιακά έγγραφα που απαιτούνται στην υπηρεσία υποδοχής. Και όχι μόνο δεν τα έστειλαν, αλλά ούτε καν τα έδωσαν στις υπηρεσίες του Δήμου για διεκπεραίωση, στερώντας ουσιαστικά από τον εργαζόμενο το δικαίωμα του να συμμετέχει στην κινητικότητα. Και αυτή είναι η δεύτερη φορά. Το ίδιο είχε γίνει και τον Ιούνιο του 2020 με άλλο εργαζόμενο του Δήμου, ο οποίος όμως δικαιώθηκε τελικά.

Αλήθεια Δήμαρχε, αντί να πράττετε υπεράνω των νόμων και των διαδικασιών, γιατί δεν αναρωτιέστε: άραγε γιατί θέλουν οι εργαζόμενοι του Δήμου να φύγουν από το Δημαρχείο; Μήπως ο τρόπος Διοίκησης σας, η τακτική και η πρακτική που ακολουθείτε όλα τα χρόνια: οι μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, οι τοποθετήσεις προϊσταμένων, ο αυταρχισμός, ο ετσιθελισμός, η λειτουργία με “αυλικούς” και υποτακτικούς, η στάση σας συνολικά έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό και εκρηκτικό εργασιακό περιβάλλον;

Αλήθεια, δήμαρχε, υπάρχει άνθρωπος να θέλει να έρθει στο Δημαρχείο με την κινητικότητα; Μήπως όλοι θέλουν να φύγουν; Μήπως αυτοί που έρχονται είναι μόνο εξυπηρετήσεις επί προσωπικού και “επένδυση για το μέλλον”;

Αντί να σκύψετε πάνω από το πρόβλημα, να το κατανοήσετε και να προσπαθήσετε να το λύσετε, η μόνη σας αντίδραση είναι για μια ακόμη φορά να αποφασίζετε εντελώς αυθαίρετα σε σχέση με τον νόμο και να απαγορεύετε ουσιαστικά στον εργαζόμενο να πάει σε άλλη υπηρεσία.

Χωρίς καμιά διάθεση να υπερασπιστούμε τον νομοθέτη που όσο πάει “εξαιρεί” κατηγορίες εργαζόμενων -όπως αυτές των Τεχνικών Υπηρεσιών- και πετσοκόβει το νόμο, να πούμε ότι για τη μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή των ΟΤΑ, στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες α) του ορίου του 65% κάλυψης των οργανικών θέσεων και β) να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο, αυτός που αιτείται μετάταξης σε άλλο φορέα, γεγονός που δεν οδηγεί στην «αποψίλωση» των υπηρεσιών και γεγονός που ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και για τους εργαζόμενους του Δήμου Αρταίων που συμμετέχουν στην κινητικότητα.

Τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των Δήμων οφείλονται στην πολιτική της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ΟΤΑ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων και των δημάρχων την τελευταία 20ετία, καθώς και στην πολιτική προσλήψεων έκτακτου και όχι μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών τους.

Καλούμε τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή να πράξει αυτά που ορίζει ο νόμος. Καταγγέλλουμε την στάση του και την πρακτική του που ξεπερνάει τα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Στεκόμαστε στο πλευρό του συγκεκριμένου εργαζόμενου και όλων των εργαζόμενων στο Δήμο Αρταίων και δηλώνουμε ότι θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιστροφή στο παρελθόν, όπου η μετακίνηση από μια υπηρεσία σε μία άλλη των εργαζομένων, εξαρτιόταν από τη βούληση των Δημάρχων πρέπει να περάσει ανεπιστρεπτί και γι’ αυτό δε θα πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή στις αντιλήψεις Δημάρχων που θεωρούν ότι αυτοί είναι υπεράνω των νόμων, των ΣΣΕ και των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων ή σε ικανοποίηση του αιτήματος αυτού της ΚΕΔΕ από το ΥΠΕΣ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ