Με ευρωπαϊκό πολιτισμό και στην πλειοψηφία ευρωπαίους κατοίκους, η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο απομακρυσμένη Ευρώπη. Στην υδρόγειο την βλέπουμε χαμένη στην απεραντοσύνη του Νοτιοδυτικού Ειρηνικού, ακριβώς αντιδιαμετρικά από την Ευρώπη.

ΜΕΡΟΣ Α΄

Με την οργιώδη φύση, την γεωθερμία και τα φιόρδ που την κάνουν Νορβηγία του νότου, είναι όνειρο ζωής για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Το ποικίλο τοπίο της Νέας Ζηλανδίας την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό και για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, όπως η τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Λίγα λόγια για τη Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία (Αοτεαρόα στη γλώσσα των Μαορί), αποτελείται από δύο βασικά νησιά (που αποκαλούνται απλά Βόρειο και Νότιο) και έναν αριθμό μικρότερων νησιών.
Τα δύο κύρια νησιά χωρίζονται από τον πορθμό τον Κουκ, πλάτους 22 χιλιομέτρων στο στενότερο σημείο του. Η συνολική έκταση της Νέας Ζηλανδίας είναι 268.680 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου διπλάσια της Ελλάδας.
Εξαιτίας της θέσης της μέσα σ’ ένα απέραντο ωκεανό, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)-έννοια που τώρα εξαιτίας των διαφορών μας με την Τουρκία βρίσκεται στην επικαιρότητα-είναι τεράστια. Η ΑΟΖ της είναι ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο και έχει έκταση 15 φορές μεγαλύτερη από την χερσαία της έκταση.
Στο Νότιο Νησί, που είναι το μεγαλύτερο, υπάρχουν περισσότερες από18 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 3.000 μέτρων. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται η Φιόρντλαντ, με τα βαθιά φιόρδ που δημιουργήθηκαν από τη δράση των παγετώνων. Το Βόρειο Νησί είναι λιγότερο ορεινό από το Νότιο, αλλά χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακή δράση, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο ηφαιστειακό οροπέδιο. Εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, η λίμνη Τάουπο, η οποία βρίσκεται στην καλντέρα ενός από τα πιο ενεργά υπερηφαίστεια.
Στα δάση της, που έχουν περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δράσης, παλαιότερα κατοικούνταν από ποικιλία πτηνών, πολλά από τα οποία σήμερα έχουν εκλείψει. Τέτοια που τα βλέπουμε μόνο σε μουσεία, είναι το μόα τεράστιο πουλί 4 μέτρων ύψος σαν μεγάλη στρουθοκάμηλος και ο αετός του Χάαστ, το μεγαλύτερο αρπακτικό στον κόσμο.
Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει πληθυσμό 5.101. 400 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για τον Σεπτέμβριο του 2020. Περίπου 70% είναι λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής. Ένα μεγάλο ποσοστό των λευκών Νεοζηλανδών είναι Σκωτσέζικης καταγωγής. Οι Μαορί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα (περίπου 15%) και ακολουθούν αυτοί με ασιατική καταγωγή και των Ειρηνικών Νήσων. Πρωτεύουσα είναι το Ουέλλινγκτον και μεγαλύτερη πόλη το Όκλαντ.
Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις πιο πρόσφατα αποικισμένες μεγάλες περιοχές της γης. Πολυνήσιοι άποικοι κατέφθασαν με τα γουάκα (κανό) περίπου το 1250 και 1300, ολοκληρώνοντας σειρά ταξιδιών στο νότιο Ειρηνικό και εγκατέστησαν τον ιθαγενή πολιτισμό Μαορί.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που είναι γνωστοί πως έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, οδηγήθηκαν από τον Άμπελ Τάσμαν, που έπλευσε στη δυτική ακτή του Βόρειου και Νότιου νησιού το 1642, όπου αντιμετώπισε εχθρικό περιβάλλον. Ολλανδοί χαρτογράφοι έδωσαν το όνομα Ζηλανδία από μια επαρχία της Ολλανδίας. Αργότερα ο καπετάνιος Τζέιμς Κουκ άρχισε εκτεταμένες έρευνες στα νησιά το 1769, οδηγώντας σε Ευρωπαϊκές φαλαινοθηρικές εκστρατείες και τελικά σε σημαντικό Ευρωπαϊκό εποικισμό. Ιεραπόστολοι εκχριστιάνισαν τους περισσότερους Μαορί τον 19ο αιώνα.
Ελληνική παρουσία δεν θα μπορούσε να λείπει. «Ελλάδα σαν αγριόχορτο φύτρωσες εκεί» που λέει και το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πόσοι οι Έλληνες στη Νέα Ζηλανδία;
Διάβασα ένα γράμμα – διαμαρτυρία των Ελληνικών οργανώσεων και Σωματείων της για την κατάργηση της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουέλιγκτον. Από το γράμμα φαίνεται ότι στη μακρινή Νέα Ζηλανδία ζουν 5 έως 6.000 Έλληνες μετανάστες με 1.000 των τελευταίων ετών της κρίσης.
Η Νέα Ζηλανδία έγινε ανεξάρτητη επικράτεια στις 26 Σεπτεμβρίου 1907 με βασιλική αναγγελία. Σήμερα είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με βασίλισσα την Ελισσάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ταξίδι
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος (12 έως 20 Μαρτίου 2017) του ταξιδιού Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία οργανωμένο από το πρακτορείο VERSUS.
Πρωινή πτήση 3,5 ωρών Μελβούρνη-Ώκλαντ στο Βόρειο Νησί. Στη Νέα Ζηλανδία τα ρολόγια δυο ώρες μπροστά, 11 ώρες διαφορά από την Ελλάδα, η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες.

Ώκλαντ. Μια ευρωπαϊκή
μεγαλούπολη πρωτεύουσα
του Βόρειου Νησιού
Το Ώκλαντ με 1,4 εκατομμύρια κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Για περίπου 20 χρόνια, το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, διετέλεσε πρωτεύουσα της χώρας.
Χτισμένο σε μια δαντελωτή θάλασσα που σχεδόν κόβει το βόρειο νησί στα δύο με επιβλητική γέφυρα μεγάλου μήκους και ύψους, ενώνει τις δύο απέναντι όχθες.
Ξενάγηση στην πόλη με κατ’ αρχήν πέρασμα από το λιμάνι (εμπορικά, κρουαζιερόπλοια). Τα κτίρια της ζώνης του λιμανιού έχουν μετατραπεί σε κέντρα αναψυχής και διάφορες άλλες δραστηριότητες, πέρα από τις καθαυτό λιμενικές, κάνοντάς την έτσι την καρδιά της πόλης. Στην πόλη υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά κτίρια Βικτωριανής εποχής.
Σε λόφο δεσπόζει το μνημείο πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας κατά τη δεκαετία του 1940, ο οποίος έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις. Η Νέα Ζηλανδία κατέχει την πρωτοπορία σε μεταρρυθμίσεις όπως η ψήφος των γυναικών, συντάξεις και 8ωρο.
Στη συνέχεια επίσκεψη στο ηρώο όπου και το μουσείο φυσικής ιστορίας, χτισμένο επίσης σε λόφο με θέα προς την πόλη σε αρχαιοελληνικό στυλ με κίονες στην είσοδο. Σε πολλά σημεία είναι γραμμένες οι μάχες που πήραν μέρος οι στρατιώτες της Νέας Ζηλανδίας στον Α΄ και Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Μεταξύ αυτών και η μάχη της Κρήτης για την απόκρουση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Εντυπωσιακά είναι τα εκθέματα για τους Μαορί.
Κατασκευή-ναός με παραστάσεις, μάσκες χαρακτηριστικές των Μαορί με τη γλώσσα έξω (συμβολίζουν την επικοινωνία), όπως επίσης πλοιάριο ολόκληρο από κορμό δένδρου. Οι σχέσεις με τους Μαορί στην αρχή ήταν συγκρουσιακές. Ακόμη και σήμερα έχουν προβλήματα. Σήμερα έχουν καταφέρει να κατέχουν σημαντικές εκτάσεις για τα ιερά, τις τελετές και την ζωή τους, σύμφωνα με την παράδοση.
Συνέχεια οδεύουμε στον πύργο Sky City, στο κέντρο της πόλης. Έχει ύψος 320μέτρα και ανεβήκαμε στο παρατηρητήριο στα 220μέτρα. Εξαιρετική θέα προς την πόλη, το λιμάνι, τις Μαρίνες, τη γέφυρα και την απέναντι όχθη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ