Το μήνυμα ότι το 2021 θα είναι μία χρονιά σημαντικών αλλαγών για το Κτηματολόγιο, έστειλε με την τοποθέτησή του, στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος.
«Σήμερα μέσω του gov.gr παρέχονται περισσότερες από 15 υπηρεσίες που είναι σχετικές με το Κτηματολόγιο. Σαφής πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό τους στο αμέσως προσεχές διάστημα και να δώσουμε σ’ όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους) περισσότερες ευκολίες, περισσότερες δυνατότητες ώστε να διεκπεραιώνουν την εργασία τους ταχύτερα και ασφαλέστερα.
Το 2021 θα είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών για το Κτηματολόγιο καθώς: Τα παλιά Υποθηκοφυλακεία θα μετεξελιχθούν σταδιακά σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο έτος, θα επεκταθούν σ’ όλα τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα, καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών.
Θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων Κτηματογράφησης σ’ όλη την Επικράτεια. Σταδιακά το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί παντού στη χώρα και σ’ όλα τα επίπεδα Κτηματογράφησης και θα καταγράφεται υποχρεωτικά σε ψηφιακή μορφή το σύνολο των εγγράφων και χαρτών για τις παντός είδους δικαιοπραξίες ακινήτων.
Μέσω των νέων ψηφιακών υπηρεσιών το Κτηματολόγιο θα είναι εύκολα προσβάσιμο, θα έρχεται ουσιαστικά στο σπίτι του πολίτη ή στον χώρο εργασίας του επαγγελματία (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κλπ), αποτελώντας ένα ουσιαστικό επενδυτικό εργαλείο».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο αναμόρφωσης των ταχυδρομικών κωδικών. «Το έργο θα βγει στη δημόσια διαβούλευση το συντομότερο δυνατό. Θα προχωρήσουμε στην δημοπράτησή του, ο προϋπολογισμός του θα είναι 1.800.000 ευρώ με διάρκεια σύμβασης18 μηνών.
Με το νέο σύστημα θα γίνεται ακριβής προσδιορισμός της θέσης ενός κτηρίου και εκτίμησή μας είναι ότι η αλλαγή αυτή θα βοηθήσει στην καλύτερη κοστολόγηση των συστημάτων διανομής και θα βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων ανά την Επικράτεια».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΟΜΙΔΑ στην προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο. «Το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι σύνθετο, δύσκολο και με πολλές προκλήσεις.
Έχουμε εντολή από τους πολίτες να δώσουμε λύσεις και να προχωρήσουμε, συντεταγμένα μπροστά. Είμαστε εδώ, ανοικτοί στην κριτική, να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές. Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας. Με την εμπειρία σας, τις προτάσεις σας και την ξεκάθαρη ματιά σας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ