Με πρωτοβουλία του βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Γκιόλα και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Λακωνίας, Σταύρου Αραχωβίτη, ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «καταβολή οικονομικής ενίσχυσης πορτοκαλιών που επλήγησαν από την πανδημία και τον παγετό που ακολούθησε το κύμα ψύχους “Μήδεια”», κατέθεσαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας της ΚΟ και βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνουν: «Η πανδημία λόγω κορωνοϊού έχει πλήξει ουσιωδώς και στο μέγιστο βαθμό την διάθεση των πορτοκαλιών και ιδιαίτερα ποικιλιών όπως Ναβαλίνας και Navel (μέρλιν). Η καθίζηση του εμπορίου στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και των εξαγωγών σε χώρες της ΕΕ και Ανατολικής Ευρώπης, είναι απότοκο και άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας που πλήττει για ένα ολόκληρο χρόνο τη χώρα μας. Επιπροσθέτως, το υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης αλλά και του τουρισμού αποτέλεσε μια ακόμα αιτία για τη μείωση στο ελάχιστο της διάθεσης των πορτοκαλιών.

Οι αιτίες αυτές οδήγησαν σε δραματική μείωση την διάθεση της φετινής παραγωγής των πορτοκαλιών. Εκτιμάται ότι διατέθηκε ποσοστιαία ένα 10 έως 20%, σε σχέση με την ποσότητα που απορροφούνταν κατά το παρελθόν. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πορτοκαλιών να παραμένει ακόμα στα δένδρα, ενώ όσα και όταν διατίθενται, οι τιμές στον παραγωγό είναι εξευτελιστικές.

Επίσης λόγω του ενσκήψαντος κύματος ψύχους “Μήδεια” και του επακόλουθου εξ αυτού παγετού και επειδή ακριβώς η παραγωγή παραμένει ακόμα στα δένδρα σε πολλές περιοχές, παρατηρούνται ήδη ζημιές στα πορτοκάλια που δεν έχουν διατεθεί, όπως σε Αργολίδα, Ηλεία, Άρτα κα, η έκταση και η ένταση των οποίων θα καταστούν σαφείς τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έως σήμερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί δεν έχουν λάβει ουδεμία οικονομική ενίσχυση ως πληγέντες από την πανδημία».

Η ερώτηση

Η ερώτηση συνίσταται στα εξής: «Προτίθεστε να συμπεριλάβετε και τους παραγωγούς πορτοκαλιών στους πληττόμενους κλάδους συνεπεία του covid-19 και αν ναι, ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση;

Ποια εκτιμάται ότι είναι η έκταση και ένταση της ζημιάς στα πορτοκάλια της χώρας που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα ψύχους “Μήδεια” και ο παγετός, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ; Προτίθεστε να επισπεύσετε την εκτιμητική διαδικασία και την αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα ψύχους “Μήδεια” και ο παγετός λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ