Η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της Άρτας ολοένα περισσότερο και χειροτερεύει.

Τα εσπεριδοειδή έχουν μείνει απούλητα και στα αζήτητα, και όσα λίγα διατέθηκαν αυτό έγινε σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Παραγωγοί σε απόγνωση, πνιγμένοι στα χρέη, παρακαλούν να πέσει ένα χαλάζι ή να κάνει παγετό, ώστε να μειώσουν τη ζημιά τους μέσω αποζημίωσης του ΕΛΓΑ.

Οι ελαιοπαραγωγοί είδαν τις τιμές να κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι επλήγησαν κυρίως από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας του covid-19 και την αναστολή λειτουργίας σε κλάδους όπως εστίαση, λαϊκές αγορές κλπ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και, παρά την επίπονη προσπάθεια των κυβερνητικών ΜΜΕ να εμφανίσουν την κυβέρνηση στο πλευρό του λαού και τον πρωθυπουργό ως τον σωτήρα της χώρας σε καιρό πανδημίας. Η πραγματικότητα όμως δεν μπορεί πια να κρυφτεί.

Είχαμε έγκαιρα επισημάνει στην κυβέρνηση ότι ο πρωτογενής τομέας πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης.

Και της είχαμε προτείνει να λάβει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προγράμματα απορρόφησης των προϊόντων, προκειμένου αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε κρατικές και κοινωνικές δομές. Δυστυχώς, όπως και για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, έτσι και για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν άλλη στόχευση.

Είναι, πλέον, εμφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα με τη μορφή που έχει σήμερα. Σχεδιάζουν και υλοποιούν την συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια και την μετατροπή των πραγματικών αγροτών σε κολίγους του 21ου αιώνα!
Στα σχέδια αυτά θα μας βρουν απέναντι, όπως θα βρουν και την πλειοψηφία των αγροτών που άρχισε να κατανοεί την κοροϊδία και αντιδρά.

*Η Όλγα Γεροβασίλη είναι βουλευτής Άρτας, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ