Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούμε ως Αρτινοί πολίτες οργασμό πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και την ανάπτυξης της πόλης μας και της περιοχής μας γενικότερα. Μήπως τελικά τα μεγαλόπνοα σχέδια και οράματα που παρουσιάζονται στο κοινό δεν είναι τόσο μεγαλεπίβολα αλλά δημιουργούν μόνο εντυπώσεις;

Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας με θέμα τον κίνδυνο μεταφοράς του τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Ιωάννινα, να σας πω την αλήθεια, δεν κατάλαβα για ποιο λόγο έγινε. Δεν κατάλαβα, γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αντίθετα, αυτό που εισέπραξα από την συνεδρίαση, είναι μια κινδυνολογία, μια πολιτική καλλιέργειας φόβου και δαιμονοποίησης των κακών Ιωαννιτών, που θέλουν να μας τα πάρουν όλα.

Ως πολίτης της Άρτας περιμένω να ακούσω μια θετική εισήγηση από την Δημοτική Αρχή. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη κτιρίων στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιωάννινα, η Δημοτική Αρχή οφείλει να προτείνει στην Πρυτανεία να μεταφερθεί το τμήμα πχ Εικαστικών Τεχνών των Ιωαννίνων στην Άρτα. Αυτή η πρόταση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της Σχολής γενικότερα.

Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και η δημιουργία εντυπώσεων είναι προσωρινή. Η επιτυχία έρχεται κατόπιν συντονισμένης προσπάθειας όλων των φορέων και ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι από τις αρμοδιότητες που του αναλογούν.

Δεν μπορεί να σύρονται σχεδόν όλοι οι φορείς της Άρτας σε μια συνεδρίαση και να καταθέτουν απόψεις για ζητήματα που δεν υφίσταται θέμα. Δεν παράγεται εποικοδομητική συζήτηση, αντιθέτως καλλιεργείται μια ανασφάλεια και χάνεται η θετική πρόθεση.

Επίσης, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η μη συμμετοχή της Περιφέρειας και του κυβερνητικού εκπροσώπου στη συνεδρίαση, μόνο τυχαία δεν είναι. Η Δημοτική Αρχή παρουσιάζεται ως «αρτινομάχος» για θέματα εκτός αρμοδιοτήτων της με αποτέλεσμα να καλλιεργείται μια εσωστρέφεια μεταξύ των εταίρων συνεργασίας. Η στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής υποδηλώνει ασέβεια και απαξίωση προς τους υπόλοιπους φορείς.

Η κοινωνία πλέον ζητά, καλύτερα θα έλεγα απαιτεί, πράξεις, ουσία και όχι εκθέσεις ιδεών. Οι διεκδικήσεις γίνονται συλλογικά και υπεύθυνα. Τα προβλήματα της καθημερινότητας που έχει η Δημοτική Αρχή είναι πολλά και κάποια άλυτα. Καλό θα είναι να επικεντρωθούμε σ’ αυτά και ας αφήσουμε τις εντυπώσεις. Το θετικό είναι ότι υπάρχει η μαχητικότητα και η διάθεση.

Κάτι τελευταίο για τον φίλο Δήμαρχο της Άρτας, τον οποίο εκτιμώ και στηρίζω. Βεβαίως, τα προβλήματα της καθημερινότητας κάθε Δημοτικής Αρχής δεν έχουν πολιτικό χρώμα, όμως να μην ξεχνάμε, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά, ότι έχουμε μια πολιτική αφετηρία. Δεν υπάρχει πολιτική παρθενογένεση. Ή μάλλον μη την θυμόμαστε μόνο προεκλογικά.

*Ο Ντίνος Παπαδημητρίου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων, MSc, πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και στις εκλογές Ιουλίου 2019 υποψήφιος βουλευτής Άρτας της ΝΔ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here