Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, στη τοποθέτησή του στο έκτακτο ΔΣ του Δήμου Αρταίων, για το ζήτημα της ενδεχόμενης μετακίνησης της Σχολής και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από την πόλη της Άρτας στα Ιωάννινα, τόνισε κατ’ αρχήν την απόλυτη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική και σχεδιασμό που προβλέπει τη μετακίνηση Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Άρτας, αλλά και γενικότερα τις μετακινήσεις Τμημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου στην έδρα του Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα ή σε άλλες πόλεις.
Όπως όμως τόνισε, υπάρχει δικαιολογημένος κίνδυνος και ανοιχτό ενδεχόμενο για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, καθώς το έγγραφο για το οποίο ο Δήμος Αρταίων συγκάλεσε το έκτακτο Δ.Σ , υπογράφεται από τρεις Αντιπρυτάνεις και τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και αποτελεί έγγραφη διατύπωση γνώμης και εισήγησης μιας πλειοψηφίας Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που θα συζητηθεί από την Σύγκλητο και αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου, και δεν αποτελεί απλώς δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο κ. Γκόκας, στην τοποθέτησή του, αφού κατ’ αρχήν αναγνώρισε το θετικό έργο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συγχαίροντας όλους τους παράγοντες για τις διακρίσεις του, στη συνέχεια, χαρακτηριστικά τόνισε “… Μια τέτοια πρόταση είναι αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και έωλη στην ουσία, ενώ υπονομεύει τη λειτουργία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Άρτα, και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου. Ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον και για άλλες Σχολές. Ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως ότι η Κτηνιατρική Σχολή θα έχει έδρα την Άρτα.
Εμείς άλλα περιμέναμε και περιμένουμε. Είναι ευθύνη και της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν οι Σχολές και τα Τμήματα της Άρτας, και να δρομολογηθεί η οργάνωση και λειτουργία τόσο του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, όσο και του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα, που παρά τη πρόχειρη θεσμοθέτησή τους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν και όχι να εγκαταλειφθούν…”
Όμως εδώ και δύο χρόνια από τη θεσμοθέτηση αυτή, ουδεμία Κυβερνητική κίνηση και προετοιμασία υπήρξε σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, με το Πανεπιστήμιο, για την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα αλλά και της δημιουργίας και λειτουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου. Δομές δηλαδή, που μπορούν να στηρίξουν τη Γεωπονική Σχολή, αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα και ολοκληρωμένα, λόγω της σύνδεσής τους, της συνέργειας και της αλληλεπίδρασης τους με αυτή τη Σχολή, που επιπλέον συνδέεται με τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Η δε σημερινή Κυβέρνηση, με νόμο ανέστειλε τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών και Διατροφής μαζί με άλλα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε ένα σχέδιο που μετακινεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ιδρύθηκε στην Άρτα το 1999 και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ακαδημαϊκό Έτος 2000-2001 .Αποτελεί ένα επιτυχημένο Τμήμα ως προς τη λειτουργία του , που ετήσια προσελκύει σπουδαστές, αφού έχει ποιοτικό επίπεδο σπουδών , και ταυτόχρονα έχει συνδεθεί και με την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης της Άρτας, με θετικές συνέπειες τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους φοιτητές του.
Υπογράμμισε ότι το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Άρτα ιδρύθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως ΤΕΙ Ηπείρου, και σήμερα λειτουργεί ως Πανεπιστήμιο, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επίπεδο σπουδών, και στα τρία Τμήματα που τώρα λειτουργούν, και με ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις για τις κοινωνικές , οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Επεσήμανε, ότι η πρόχειρη θεσμοθέτηση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε εκτεθειμένα, τις Σχολές και τα Τμήματα της Άρτας, σε πολλούς κινδύνους. Αυτό όμως, τόνισε, δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της τη σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ. και δεν δικαιολογεί την εγκατάλειψη, την αναστολή λειτουργίας νέων Τμημάτων, τις καθυστερήσεις και την αδράνεια για τη δημιουργία και λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου και των άλλων εγκαταστάσεων.
Ο καθένας και ό,τι εκπροσωπεί, έχουν τις ευθύνες τους και οι πολίτες κάνουν τις εκτιμήσεις τους.
Η Κυβέρνηση σημείωσε, οφείλει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες της και να δώσει λύση δημιουργώντας τις κατάλληλες οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την στήριξη και ενίσχυση της Περιφερειακής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο.
Κλείνοντας , τόνισε ότι οι φορείς της Περιφέρειάς μας θα πρέπει με διάλογο και συνεργασία να στηρίξουν και να διεκδικήσουν την υλοποίηση της ανάπτυξης και αναβάθμισης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “.. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε τη συρρίκνωση που οδηγεί στην απαξίωση και τη διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Άρτα..”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ