Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων.

Η παρέμβαση της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και ειδικότερα της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου (ΠΜΗ) ήταν άμεση. Στόχος ήταν η εκτίμηση επικινδυνότητας των φαινομένων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Κλιμάκιο αποτελούμενο από τους, Ευάγγελο Νικολάου και Παναγιώτη Πάσχο, επισκέφθηκαν τους Δήμους Πρέβεζας, Ζηρού και Αρταίων.

Στην Πρέβεζα

Στις 26 και 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τους γεωλόγους της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ στην κατολίσθηση που εκδηλώθηκε στο χωριό Νικόπολη, δίπλα από την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης Πρέβεζας. Οι γεωλόγοι, μετά από ενδελεχή εξέταση των φαινομένων, έδωσαν οδηγίες στον δήμαρχο Πρέβεζας, Νικόλαο Γεωργάκο, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, η δε κατάσταση οριακή στην ασφάλεια του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Μετά από παρέμβαση του Δήμου έγινε εκτροπή των ομβρίων υδάτων, τα οποία κατέληγαν στην κατολίσθηση. Κι αυτό με στόχο την αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι με έγγραφό τους στις 28 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΠ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας), Φώτιος Ζέρβας και Κωνσταντίνος Παπουτσής αντίστοιχα, το οποίο είχε αποδέκτη- μεταξύ άλλων-και την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ, επισήμαιναν ότι η κατολίσθηση είχε φτάσει στα όρια περίφραξης του κτιρίου που στεγάζει την κεντρική δεξαμενή της πόλης Πρέβεζας. Εξέφραζαν δε την ανησυχία τους για την θεμελίωση τόσο του κτιρίου όσο και της ίδιας της δεξαμενής.

Στο Δήμο Ζηρού

Την επομένη, 28 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στα χωριά Γαλατάς και Παπαδάτες Δήμου Ζηρού όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία σε ορισμένες κατοικίες και κτηνοτροφικές μονάδες. Το κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ διατύπωσε τις προτάσεις του για την αποκατάσταση των ζημιών στους αντιδημάρχους του Δήμου Ζηρού, Βασίλειο Ζάβαλη και Ζήκο Ρεμπή.

Στην Άρτα

Ένα άλλο κατολισθητικό φαινόμενο που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ ήταν αυτό στο χωριό Δαφνωτή Δήμου Αρταίων.

Μετά από σχετικό αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ πραγματοποίησε αυτοψία στην θέση της κατολίσθησης συνοδευόμενο από τον πρόεδρο της Δαφνωτής, Γεώργιο Παίδαρο.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε στην δυτική όχθη του ποταμού Αράχθου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το ανατολικό όριο του οικισμού Δαφνωτής. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και χρήζει συνεχούς παρακολούθησης για την εκτίμηση της επικινδυνότητάς του, γι’ αυτό και η ΠΜΗ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δαφνωτής και την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ