Ο Βουλευτής Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, και Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μελιού της Άρτας αλλά και ολόκληρης της χώρας, και τα μέτρα που απαιτούνται για την οικονομική στήριξη του κλάδου της Μελισσοκομίας.
Όπως σημειώνει, η Μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, καθώς το Ελληνικό μέλι είναι ένα παραδοσιακό, ποιοτικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, με αυξανόμενο εξαγωγικό προσανατολισμό. Όμως, τονίζει ότι την περασμένη δύσκολη χρονιά, υπήρξε πτώση της παραγωγής γύρω στο 50%,ενώ και το 2019 η παραγωγή ήταν μειωμένη.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας,μια περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα στο μελισσοκομικό κλάδο, και στους παραγωγούς της, οι οποίοι χαρακτηρίζουν πικρή την χρονιά που πέρασε, έχουν φθάσει σε απόγνωση, και χαρακτηριστικά τονίζει“… οι παραγωγοί μελιού εκπέμπουν σήμα κινδύνου, αφού αντιμετωπίζουν, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για την επιβίωσή τους, αλλά και για το μέλλον της παραγωγής και της συνέχισης της δραστηριότητας σ’ αυτό τον κλάδο. Η μείωση στα εισοδήματα είναι μεγάλη…”
Επίσης, σημειώνει ότι πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, το πολύ μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της Μελισσοκομίας, οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη δραματική μείωση του τουρισμού και το παρατεταμένο κλείσιμο της εστίασης, τη μείωση της πώλησης και της κατανάλωσης Ελληνικού μελιού, παράλληλα με την αυξημένη εισαγωγή φθηνού μελιού, αλλά και τη συνεχιζόμενη παράνομη Ελληνοποίηση, που παρά τη θεσμοθέτηση σχετικών διατάξεων, έστω και με ελλείψεις, αυτές δεν προχώρησαν σε εφαρμογή. Ενώ υπογραμμίζει ότι και η διαδικασία το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο παρουσιάζει προβλήματα και καθυστερεί, πέραν των βελτιώσεων που απαιτούνται με τη συμμετοχή και του ίδιου του κλάδου των παραγωγών μελιού.
Τονίζει δε, ότι ο κλάδος, πλην κάποιων περιοχών, όπως τα μικρά νησιά του Αιγαίου, δεν έχει στηριχτεί μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής και δεν έχει προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μελιού που παράγουν, συμβάλλουν ιδιαίτερα στην τοπική παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα.
Υπογραμμίζει επίσης, ότι όχι μόνο ο κλάδος της Μελισσοκομίας, αλλά και συνολικά ο πρωτογενής τομέας δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της στήριξης που απαιτείται, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αλλά και της πρωταρχικής του σημασίας για την Εθνική Οικονομία, ενώ η ζημιά για τον Μελισσοκομικό κλάδο και τους παραγωγούς μελιού, μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα, χωρίς μέλλον και προοπτική για αυτούς και το Ελληνικό μέλι.
Τέλος, και με δεδομένη την ανάγκη για οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση του κλάδου της Μελισσοκομίας, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών μελιού της Άρτας αλλά και σε όλη τη χώρα, ποιός είναι ο προγραμματισμός και ποιές οι προθέσεις για την ουσιαστική και συνολική ενίσχυση του κλάδου της μελισσοκομίας, τόσο στο επίπεδο των υποδομών, όσο και της παραγωγής μέσα από χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα, και τέλος σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διαμόρφωση, τη βελτίωση αλλά και την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για βασικά ζητήματα του κλάδου, όπως οι παράνομες Ελληνοποιήσεις, το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το Ελληνικό σήμα στο μέλι και άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ