ΑΠΟ τη στιγμή που υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία για την αξιοποίηση των πόρων μέσω ΕΣΠΑ, νομίζουμε πως αυτή τη φορά, για την περίοδο 2021-2027, οι αρμόδιοι καλούνται να σχεδιάσουν με γνώμονα τα μείζονα κι όχι τα ελάσσονα, ώστε το αποτύπωμα να καταστεί εμφανές σ’ όλους τους Δήμους της Ηπείρου.
Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ είχαμε μια συζήτηση με τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη (φωτο), τις σκέψεις του οποίου βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσες. Έμφαση κατά τη γνώμη του, μας είπε, ότι θα ήταν χρήσιμο να δοθεί, πρώτον, στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και δεύτερον, στις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις (ΒΑΑ). Μιλώντας με παραδείγματα έκανε λόγο για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ας πούμε στον Αμβρακικό κόλπο σε συνεργασία και με τους Δήμους που ανήκουν στην Αιτωλοακαρνανία, με ανάλογες στα Τζουμέρκα, με αναπλάσεις στη Βαλαώρα ή τα παρόχθια, τη λίμνη Πουρναρίου σε συνεργασία με τους Δήμους που την περιβάλλουν κλπ.
Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η κατανομή των κονδυλίων θα πρέπει να γίνει δίκαια σ’ όλους τους νομούς και κυρίως με βάση τις ανάγκες σε συνδυασμό με τις ολοκληρωμένες προτάσεις και τις μελέτες. Τόσο για τις ΟΧΕ όσο και τις ΒΑΑ, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ υπήρχε ένα αγκάθι. Μπορούσαν δηλαδή να ενταχθούν πόλεις άνω των 70.000 κατοίκων και στην Ήπειρο τόσο πληθυσμό έχει μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών. Αν δεν αφαιρεθεί αυτό το αγκάθι, υποστηρίζει ο δήμαρχος Αρταίων, και εξακολουθήσουν οι περιορισμοί δένονται τα χέρια για σχεδιασμούς με μέλλον και προοπτική. Άλλες Περιφέρειες το έπραξαν, ελπίζεται ότι το ίδιο θα κάνει και η Περιφέρεια Ηπείρου, προσθέτει.
Αυτό που επίσης μας έκανε γνωστό είναι πως το νέο ΕΣΠΑ θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο «διότι μας ενδιαφέρει η γνώμη και των άλλων παρατάξεων» υπογράμμισε.
Αν δούμε την Ήπειρο ως ενιαία και αδιαίρετη, αν αφεθούν στην άκρη οι τοπικιστικές αντιθέσεις, οι σκοπιμότητες, οι μικροϋπολογισμοί, αν επικρατήσει αυτό που ονομάζουμε περιφερειακή συνείδηση, κι αν η αντιμετώπιση δεν προσλάβει προνομιακά χαρακτηριστικά τότε είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο των προσδοκιών όλων των Ηπειρωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ