Ο εθελοντισμός απαντάται σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας μιας κοινωνικής συνύπαρξης.
Προσφορά και αρωγή σε ευπαθείς ομάδες. Εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του περιβάλλοντος. Βοήθεια σε άτομα με κινητικές δυσχέρειες. Εθελοντική αιμοδοσία και τόσες άλλες αναρίθμητες περιπτώσεις. Ο εθελοντισμός είναι μια μορφή βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, προς το περιβάλλον, προς τα ζώα αυτού του πλανήτη. Πάντοτε επικροτείται και πάντοτε χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού.
Η μοναδική περίπτωση εθελοντισμού, που κατακρίνεται από ποικίλες ομάδες ανθρώπων και που δεν χαίρει εκτίμησης είναι η βοήθεια προς τα ζώα. Είναι απορίας άξιον πώς αντιμετωπίζονται αρκετές φορές οι φιλόζωοι. Από κάποιους συνανθρώπους μας είναι οι μιαροί και οι βρώμικοι, που ταΐζουν τα «βρωμόσκυλα» και τα «βρωμόγατα» και βρωμίζουν τον τόπο με τις βρωμοτροφές. Βρωμιάρηδες οι άνθρωποι. Βρωμιάρικα τα ζώα. Γίνονται γραφικοί και δακτυλοδεικτούμενοι. Αποτελούν το παράδειγμα άξιον προς αποφυγή.
Όλοι γνωρίζετε το παράδειγμα με την τρελή της γειτονιάς, που μαζεύει γάτες. Σ’ όλους έχουν αναφέρει τους τρελούς συνταξιούχους, που δεν έχουν τι να κάνουν και ταΐζουν αδέσποτα. Όλοι συναντήσατε τον περίεργο που «του την έδωσε» και βρήκε νόημα στη ζωή του μέσα από τα αδέσποτα. Μιαρά μιάσματα της κοινωνίας, που χαρακτηρίζονται ως προβληματικοί και ιδιόμορφοι χαρακτήρες.
Κατά την άποψή μου είναι η μοναδική περίπτωση εθελοντισμού, η οποία βάλλεται πανταχόθεν. Μη ταΐζεις στην πυλωτή τις γάτες γιατί μας βρωμίζεις. Μην ταΐζεις στο πάρκο γιατί μαζεύονται τα αδέσποτα και δεν μας αφήνουν να περπατήσουμε. Μην ταΐζεις στην εξοχή γιατί διαιωνίζεις το είδος. Άμα τα αγαπάς τόσο πολύ, να τα πάρεις σπίτι σου να τα ταΐσεις.
Μια μορφή εθελοντισμού, που βρίσκει φανατικούς εχθρούς. Σε κανένα άλλο τομέα δεν υπάρχει αυτή η μήνη και αυτή η άρνηση κατά των εθελοντών. Απίστευτες αψιμαχίες και διαπληκτισμοί στις γειτονιές για τη φροντίδα των αδέσποτων. Των αδέσποτων που ό ίδιος ο άνθρωπος έκανε αδέσποτα. Εναντιώνονται σε μια μορφή εθελοντισμού, που πραγματικά οδηγεί την κοινωνία σ’ ένα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών. Να βγούν νύχτα να ταΐσουν. Να βγούν αξημέρωτα με το σκύλο τους για να μην τους δει η γειτονιά και τους κακοχαρακτηρίσει.
Έχουμε και την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος. Έχουμε την αντίληψη ότι υπάρχουν ενεργοί ακτιβιστές, που φροντίζουν για τη μάστιγα των αδέσποτων. Έχουμε τους καταπληκτικούς και δραστήριους φιλόζωους, που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή δίπλα μας και φροντίζουν τα χτυπημένα, τα εγκαταλελειμμένα και τα περιφρονημένα αδέσποτα. Χτυπάει αυτοκίνητο τη γάτα της γειτονιάς; Τηλέφωνο στο Φιλοζωικό Σωματείο. Γιατί εμείς δεν «ξέρουμε» πώς να το διαχειριστούμε, λένε στο τηλέφωνο. Δε θέλουμε εμείς να γεμίσουμε αίματα το αυτοκίνητό μας και να την πάμε στον κτηνίατρο. Έχει ο γείτονας το σκύλο παρατημένο στη βεράντα; Τηλέφωνο στη Φιλοζωική να έρθει να το μαζέψει. Να πάει να κάνει καταγγελία η Φιλοζωική. Γαυγίζει ο σκύλος του γείτονα τα μεσάνυχτα; Τηλέφωνο στη Φιλοζωική να του κάνει σύσταση.
Οι εθελοντές φιλόζωοι σ’ αυτή την περίπτωση είναι οι πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρούντες. Αυτοί οι καταπληκτικοί εθελοντές μπορούν να διακτινιστούν ανά πάσα στιγμή στο περιστατικό. Να παρατήσουν ό,τι κάνουν και δεν κάνουν εκείνη τη στιγμή και να απαντήσουν στο τηλέφωνο. Είναι οι άνθρωποι που 24 ώρες το 24ώρο δεν έχουν προσωπική, επαγγελματική ζωή και τρέχουν να περιθάλψουν, να κουβαλήσουν, να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Έχουν άπλετο χρόνο, γιατί δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο στη ζωή τους παρά μόνο με τα φιλοζωικά. Πρέπει να απαντούν σ’ όλα τα τηλέφωνα, σ’ όλα τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά πάσα ώρα και στιγμή. Γιατί; …Έτσι…Να μαζεύουν από το δρόμο όλα τα χτυπημένα και παρατημένα, γιατί το δικό τους αυτοκίνητο δεν έχει ανάγκη από τραυματισμένα ζώα και αίματα.
Αυτοί οι συμπαθέστατοι φιλόζωοι έχουν τεράστια σπίτια και μπορούν να φιλοξενούν, όλα τα χτυπημένα, τα παρατημένα και κακοποιημένα ζώα. Εκτάρια αγροκτημάτων, που βάζουν μέσα ό,τι πονεμένο και καταφρονημένο συναντούν στο διάβα τους. Βοηθούν να μην υπάρχει τίποτε σε κοινή θέα και χαλάει τη μόστρα των πόλεων.
Οι καταπληκτικοί αυτοί φιλόζωοι έχουν επίσης και αμέτρητα χρήματα. Στα σπίτια τους οι μηχανές κόβουν χαρτονομίσματα, ώστε το πορτοφόλι τους να είναι ξεχειλισμένο από αυτά! Βέβαια είναι και όλοι μεγαλομέτοχοι σε ΜΚΟ, που επιχορηγούνται με τρομακτικά μεγάλα ποσά! Πληρώνουν την περίθαλψη, τις τροφές, τα νοσήλια γιατί έχουν αυτοί και δεν έχουν καμία ανάγκη!
Έχουμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά τους βρωμιάρηδες που πρέπει να πάνε παραπέρα και να μας αδειάσουν τη γωνιά, αλλά από την άλλη τους άκοπους εργάτες που τους βγάζουν το καπέλο λόγω της κοινωνικής ευσυνειδησίας τους και της εθελοντικής προσφοράς. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην πρώτη περίπτωση παρίας και παρείσακτος. Στη δεύτερη περίπτωση αναγκαίος και αρμόδιος.
Το μόνο που θα μπορούσε να λύσει αυτή την αψιμαχία είναι όλοι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Όλοι να σέβονται τις ιδέες και τα «θέλω» του συμπολίτη μας. Τα αδέσποτα δεν γίνεται να πάρουμε ένα μαγικό ραβδί, να πούμε τα ξόρκια και να εξαφανιστούν. Είναι οι γάτες και τα σκυλιά που δεν στείρωσε ο γείτονας. Είναι η μάστιγα της Ελλάδας. Είναι ψυχές πεταμένες στο δρόμο από τον άνθρωπο. Αφού τα εξημερώσαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια για να μας τρώνε τα ποντίκια, να μας φυλάνε το κοπάδι από τους λύκους και τις αρκούδες, και όλα τα συναφή, τώρα στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ορδές των αδεσπότων.
Οι φιλόζωοι θα πρέπει, επίσης, να σέβονται το χώρο αυτού που δεν αγαπά τα ζώα. Να στειρώνουν τα ζώα τους για να μην δημιουργούν αδέσποτα. Να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους. Όμως θα σας εφιστούσα την προσοχή, την επόμενη φορά που θα πάρετε τηλέφωνο την Φιλοζωική να γνωρίζετε ότι ο εθελοντής δεν είναι υπάλληλος κανενός. Ο εθελοντής πασχίζει με τα λίγα να φροντίσει τα δεκάδες αδέσποτα που κυκλοφορούν ανά την Ελλάδα.
Όλοι να δείξουν λίγο σεβασμό για τον
συνάνθρωπο και τα ζώα. Θα είναι για
όλους ευκολότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ