Οργισμένη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, στην απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, για την μεταφορά απορριμμάτων από το Δήμο Παξών στον ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στη Βλαχέρνα Άρτας.
Ρεπορτάζ: Βίκυ Καινούργιου
Την απόφαση του υπουργού ο κ. Τσιρογιάννης χαρακτήρισε αυθαίρετη τόσο στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Ηπείρου όσο και σε σχετική ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε, κάτι που επανέλαβε σε δηλώσεις του προς τον «Τ».
Παράλληλα ο ίδιος ετοιμάζεται για σχετική διαμαρτυρία και προς το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, καθόσον – όπως επισημαίνει – «δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική των αποφάσεων του υπουργείου ερήμην των τοπικών κοινωνιών».
Οφείλω την αλήθεια στους Αρτινούς
Ο δήμαρχος Αρταίων και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Μπουκουβάλας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους μ’ αυτή την πρακτική από πλευράς του υπουργείου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Φορέα, όταν και κλήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση μεταφοράς σκουπιδιών 800 τόνων από τους Παξούς στον ΧΥΤΥ Άρτας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, ανέφερε: «Οφείλω να πω στους Αρτινούς την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει λάβει αυθαίρετα μια απόφαση, παρακάμπτοντας τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και απαιτώντας ο ΧΥΤΥ Άρτας να “υποδεχθεί” απορρίμματα από τους Παξούς. Σήμερα από τους Παξούς… αύριο από την Κέρκυρα…μεθαύριο από την Καλαμάτα. Τιμωρεί, δηλαδή, την υπευθυνότητα των Ηπειρωτών, οι οποίοι μερίμνησαν ώστε να έχουν εγκαίρως τις απαιτούμενες υποδομές για την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων».
Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Τσιρογιάννης, τονίζει: «Απέναντι σ’ αυτή την απόφαση του υπουργείου, ο Δήμος Αρταίων στέκεται κατηγορηματικά αντίθετος. Και άλλοι αυτοδιοικητικοί αντιλαμβάνονται πως αν αυτή η τακτική του υπουργείου έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε θα ανοίξει η κερκόπορτα για να “υποδέχεται” ολόκληρη η Ήπειρος απορρίμματα απ’ όλη την Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Λέμε “ναι” στη συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου, δηλαδή στην περιφερειακή συνεργασία γι’ αυτό το ζήτημα. Αλίμονο. Αλλά “όχι” στην μεταφορά απορριμμάτων από μια Περιφέρεια σε άλλη».
Ερήμην του περιφερειακού οργάνου
Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης καταδίκασε το γεγονός ότι «ο εκάστοτε υπουργός λαμβάνει απόφαση ερήμην του περιφερειακού οργάνου (ΦΟΔΣΑ) για μετακίνηση απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας επιπρόσθετα, μιλώντας στον «Τ»: «Ακόμα και στην περίπτωση που το εργοστάσιο ΑΣΑ (Αστικών Στερεών Αποβλήτων) στα Ιωάννινα θελήσει να επεξεργάζεται απορρίμματα απ’ όλη την Ελλάδα, η διάθεση του υπολείμματός τους, δηλαδή το 40% αυτών, θα πρέπει να επιστρέφει στις περιοχές απ’ όπου θα προέρχονται. Δεν μπορεί η Ήπειρος να γίνει χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, ούτε η Άρτα απέραντος σκουπιδότοπος, επειδή φρόντισε εγκαίρως να αναλάβει το κόστος ευθύνης διαχείρισης των απορριμμάτων της».
Το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τσιρογιάννης είχε θίξει και ενώπιον του γενικού γραμματέα του ίδιου υπουργείου, Μανώλη Γραφάκου, σε επίσκεψή του το καλοκαίρι στον ΦΟΔΣΑ, κάτι που είχε προκαλέσει εντάσεις στην μεταξύ τους σχέση.
Διαμαρτυρία στον Κ. Σκρέκα
Ο δήμαρχος Αρταίων επισήμανε επιπλέον προς τον «Τ» ότι «δεν θα αφήσουμε στην τύχη της αυτή την υπόθεση».Αντιθέτως, υπογράμμισε πως με την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου και όλα τα απαραίτητα παραστατικά, θα καταθέσει σχετική διαμαρτυρία προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποδέκτη βέβαια το νέο υπουργό, Κώστα Σκρέκα.
Ν. Καλατζής: Δεν τίθεται θέμα
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ηπείρου και δήμαρχος Ζηρού, καταθέτει διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποσότητα απορριμμάτων από τον Δήμο Παξών.
Ο Νίκος Καλατζής, επισήμανε προς τον «Τ»: «Παλαιότερα, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Παξών, ο Φορέας μας αποφάσισε θετικά για μεταφορά ποσότητας 1.500 τόνων απορριμμάτων από τον εκεί ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), στον οποίο επιθυμεί να κάνει εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, τελικά αυτή η ποσότητα δεν μεταφέρθηκε ποτέ στην Ήπειρο. Ως εκ τούτου το Συμβούλιο αποφάσισε θετικά για ένα ζήτημα που προϋπήρχε θετική απόφαση εξυπηρέτησης ενός γειτονικού Δήμου».
Αναφορικά με το αν τίθεται ζήτημα από την πλευρά του στην περίπτωση που για οποιαδήποτε μετακίνηση απορριμμάτων αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συνεργασία με τον Φορέα της Ηπείρου, ο δήμαρχος Ζηρού, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας: «Δεν θα χρειαστεί. Ας μην κάνουμε υποθετικά σενάρια και… κυνηγάμε φαντάσματα. Αν λειτουργούμε με τέτοιες λογικές θα πρέπει να κλείσουμε και τα νερά, να τα κλείσουμε όλα… Δεν είναι έτσι. Αλίμονο αν δεν υπάρχει συνεργασία με την κεντρική διοίκηση για τέτοια θέματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ