Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από κρατικό φορέα στη Βρετανία, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος που βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, επιβεβαιώνοντας έτσι, ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του Εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς είναι σωστές και δίκαιες.
Η αναγωγή από την πλευρά της κυβέρνησης, της ατομικής ευθύνης, σαν μοναδικό μέσο προστασίας αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους, δεδομένης και της ανυπαρξίας υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Σήμερα ο ποιο ευάλωτος χώρος φαίνεται να είναι τα Σούπερ – Μάρκετ, με ανυπαρξία test – covid, ενώ δεν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις προστατευτικών πλέξιγκλας στα ταμεία, πράγμα που το ζητήσαμε από την αρχή της πανδημίας.
Η εργοδοσία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την ανυπαρξία κυβερνητικών μέτρων. Την ίδια στιγμή που τα σουπερμάρκετ βλέπουν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται, στο διάστημα της πανδημίας, δεν μπορούμε να συζητάμε για τα αυτονόητα αιτήματα που έχουν οι εργαζόμενοι για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Απαιτείται να πάρει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων που κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορόνα – γράμματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και για να μη λείψει τίποτα από το νοικοκυριό του λαού.
Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και αν δεν παρθούν τώρα άμεσα μέτρα, ουσιαστικά και προληπτικά, τα super market μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα στην πόλη μας.
Απαιτούμε:
 Μαζικά επαναλαμβανόμενα test δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους των super market. Rapid test έξω από μεγάλα super market.
 Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.
 Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών με βάση τα πρωτόκολλα υγείας.
 Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
 Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός πελατών ανά τ.μ.
 Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
 Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
 Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
ΑΡΤΑ 19/01/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ