Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, λόγω λανθασμένου χαρακτηρισμού της αποζημίωσης ως επιδότηση και των επενδυτικών ενισχύσεων ως έσοδο.
Αναλυτικά αναφέρουν ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλοντας να βοηθήσει τους αγρότες, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί από την πανδημία, τους κατέβαλε αποζημιώσεις αξιοποιώντας εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.
Η ΑΑΔΕ, όμως από τη πλευρά της, απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα ποσά αυτά ως επιδότηση και εισόδημα, κατά συνέπεια οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που θα ξεπεράσουν τις 5.000 € θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων, για τουλάχιστον τρία χρόνια, με όλα τα οικονομικά συνεπακόλουθα αυτής της διαδικασίας.
Επιπλέον τονίζουν ότι τα λάθη αυτά ανέδειξε και με σχετικό έγγραφό του ο Κλαδικός Εθνικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων, καθώς οι αμπελουργοί που έλαβαν επενδυτική ενίσχυση για το 2019 μέσω των Προγραμμάτων Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, τους τελευταίους μήνες του 2020 ήρθαν αντιμέτωποι με ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ χαρακτήρισε αυτή την ενίσχυση σαν εισόδημα με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει τους αμπελουργούς να πραγματοποιούν νέες φυτεύσεις αναδιάρθρωσης των αμπελώνων τους, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο.
Παράλληλα η «οδύσσεια» για τους αγρότες συνεχίζεται, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρήσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του covid-19 στο 2019, υποχρεώνοντάς τους σε υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποκαταστήσουν αυτά τα αδικαιολόγητα και αλλεπάλληλα λάθη και να παύσουν να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω covid-19 ως επιδότηση και την εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση ως εισόδημα, καθώς και για τον τρόπο που θα ρυθμίσουν τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: 1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό
2) Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: Αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ που θεωρούν εσφαλμένα ως επιδότηση, την αποζημίωση για τον covid-19 αλλά και τις επενδυτικές ενισχύσεις.

Κύριοι Υπουργοί,
Η καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες ως αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία, πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων, ήταν ένα έκτακτο μέτρο και αφορά την παραγωγή του 2020 και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιδότηση και μάλιστα μόνιμου.
Η ΑΑΔΕ απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα χρήματα αυτά ως επιδότηση και εισόδημα με αποτέλεσμα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που θα ξεπεράσουν τα ποσά των 5.000 στις επιδοτήσεις να οδηγούνται σε αναγκαστική μετάπτωση στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, τουλάχιστον για τρία χρόνια, με επιβάρυνση γραφειοκρατική και οικονομική.

Η λανθασμένη αυτή εκδοχή εφαρμόζεται από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με έγγραφο του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, και για χιλιάδες αμπελουργούς τους τελευταίους μήνες του 2020 χιλιάδες αμπελουργοί έλαβαν για πρώτη φορά μια απρόσμενη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, για τα προγράμματα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, που προέβησαν στις προβλεπόμενες φυτεύσεις (επενδύσεις) το 2019, εισπράττοντας παράλληλα την προβλεπόμενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρίσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του covid-19 στο 2019 και αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019!!!

Επειδή η αντιμετώπιση της αποζημίωσης, που αποτελεί αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία ως επιδότησης που υποχρεώνει για τρία τουλάχιστον χρόνια την μετάπτωση σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ επιβαρύνει αδικαιολόγητα και άδικα τους αγρότες αλλά και η θεώρηση της εφάπαξ αναπτυξιακής επενδυτικής ενίσχυσης της αναδιάρθρωσης ως εσόδου, αποθαρρύνει έως απαγορεύει στους αμπελουργούς να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι θα πράξετε άμεσα ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ να διορθώσουν το λάθος και να σταματήσουν να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω covid-19 ως επιδότηση και την εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση ως εισόδημα;
2. Πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε το πρόβλημα και τις παρενέργειες που προκάλεσε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ