Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή, Εσωτερικών, κ. Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, σχετικά με τις επιστολές των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων που ζητούν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τις τελευταίες είκοσι μέρες οι περιοχές του ορεινού όγκου Άρτας πλήττονται από έντονες βροχοπτώσεις προξενώντας ιδιαίτερα εκτεταμένες ζημιές, χωρίς να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από τους Δήμους αυτούς για την αποκατάστασή τους.
Τα προβλήματα αυτά για τους δύο ορεινούς αυτούς Δήμους, ο κ. Γκόκας είχε επισημάνει στην προ ολίγων ημερών ερώτησή του και είχε ζητήσει την αντιμετώπισή τους από τα αρμόδια Υπουργεία. Πλέον η κατάσταση έχει χειροτερέψει κατά πολύ.
Επισημαίνει ότι στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη υπάρχουν κατολισθήσεις και υποχωρήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και στην ηλεκτροδότηση. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Επιπλέον ο κ. Γκόκας τονίζει τις καταστροφές που έχει υποστεί το δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις, προκαλώντας και ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Επίσης από τη ροή του μεγάλου όγκου των ομβρίων υδάτων στο αγροτικό οδικό δίκτυο με χωμάτινο οδόστρωμα διεκόπη η βατότητα.
Επιπρόσθετα αναφέρει ότι σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι ζημίες που προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε σε περιοχές του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων το απόγευμα της Δευτέρας 11-1-21.
Τέλος ο κ. Γκόκας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν υπόψη τους τις ανωτέρω επιστολές για άμεση κήρυξη των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προβούν σε κάθε ενέργεια για στήριξή τους με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες πολίτες.
Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς τους:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή
Υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό

Θέμα: «Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων της Π.Ε. Άρτας»

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καταθέτω τις επιστολές του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη με αρ. πρωτ.: 78/11-1-21 και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με αρ. πρωτ.: 86/11-1-21, σχετικά με τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στους Δήμους από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις 11-1-21, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την κήρυξη των Δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις επιστολές τους οι καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες για τις περιοχές του ορεινού όγκου του Νομού Άρτας και οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν σε καμία περίπτωση την οικονομική δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε υποδομές του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη από τις κατολισθήσεις και τις υποχωρήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, καθώς επίσης έχουν διαπιστωθεί και σημαντικές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και βλάβες στην ηλεκτροδότηση.
Παράλληλα πολλές ζημιές έχουν υποστεί και οι περιουσίες των πολιτών με σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Επιπρόσθετα στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, εκτός από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις στο δημοτικό οδικό δίκτυο και τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, στο αγροτικό οδικό δίκτυο με χωμάτινο οδόστρωμα διεκόπη η βατότητα από τη ροή του μεγάλου όγκου των ομβρίων υδάτων. Επιπλέον οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημίες που προκλήθηκαν σε στέγες σπιτιών και εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων που βρίσκονται στη περιοχή από τον ισχυρό ανεμοστρόβιλο που σημειώθηκε χθες το απόγευμα.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα διαρκούν περίπου είκοσι μέρες στις περιοχές του ορεινού όγκου Άρτας, με κορύφωση στις 3, 4 και 5 Ιανουαρίου, αλλά και τις δύο τελευταίες μέρες πολλαπλασιάζοντας τις ζημιές.
Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη σας τις επιστολές των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων για άμεση κήρυξή τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τη στήριξή τους για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και για αποζημιώσεις στους πληγέντες πολίτες, και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ