Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς,Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδη, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλή,Εσωτερικών, κ. Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, αναφέροντας αναλυτικά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της ΠΕ Άρτας, από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν λόγω της πρόσφατης σφοδρής βροχόπτωσης, και είχαν σαν αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές και σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και περιουσίες πολιτών, αλλά και επιχειρήσεων και αγροτικών καλλιεργειών και εγκαταστάσεων.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι επλήγησαν τρεις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και ειδικότερα ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.
Ο κ. Γκόκας , τις προηγούμενες ημέρες, και συγκεκριμένα την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου και την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Νικολάου Σκουφά και συνομίλησε με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες των περιοχών αυτών για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές , καλλιέργειες και περιουσίες των πολιτών και επιχειρήσεων, από τις πλημμύρες εξαιτίας των βροχοπτώσεων αυτών.
Επίσης, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς των Δήμων Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων για τις ζημιές και καταστροφές που υπέστησαν οι Δήμοι αυτοί, κυρίως σε υποδομές , όπως στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης .
Ιδιαίτερα στον Δήμο Ν. Σκουφά, και περισσότερο στη Δημοτική Ενότητα Πέτα , σημείωσε ότι η σφοδρή κακοκαιρία είχε σαν αποτέλεσμα δρόμοι και εκτάσεις να πλημμυρίσουν,να προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και σπίτια κατοίκων, αλλά και σοβαρές ζημιές σε υποδομές του Δήμου .
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Δήμος Ν. Σκουφά, με έγγραφό του ζητά να κηρυχθεί ο εν λόγω Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών που σημειώθηκαν, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου που έχει γνωστοποιηθεί και στον ίδιο.
Επιπλέον στους ορεινούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ανέφερε ότι η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους και ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων των περιοχών αυτών, ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα και στους Δήμους αυτούς να απαγορεύεται η διέλευση σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και να γίνονται διαρκείς συστάσεις για προσεκτική μετακίνηση.
Ενώ υπενθύμισε ότι πριν ένα χρόνο, μετά από επίσης έντονες βροχοπτώσεις, ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές του.
Επίσης ανέφερε ότι τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, επαναλαμβάνονται, με αποκορύφωμα τις πλημμύρες του 2015.
Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης δράσης και αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις υποδομές των πληγέντων Δήμων της Άρτας αλλά και συνδρομής και ανακούφισης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις,και άμεση αποκατάσταση των ζημιών των περιουσιών τους, σημειώνοντας ότι αρκετοί είναι αγρότες, με μοναδική πηγή εισοδήματος καλλιέργειες και εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές από τη βροχόπτωση αυτή.
Τέλος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης και των ζημιών που προκλήθηκαν και για την ουσιαστική στήριξη όλων των πληγέντων σε όλους τους Δήμους, για τις προθέσεις τους σχετικά με το αίτημα του Δήμου Ν. Σκουφά για την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τα έργα και τις παρεμβάσεις στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, που είχε ενταχθεί σ’ αυτό το πλαίσιο, καθώς και για τον προγραμματισμό και την εξέλιξη των μεγάλων έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Άρτας, στον Άραχθο, αλλά και των απαραίτητων μικρότερων έργων σε ρέματα, μικρούς ποταμούς και παραποτάμους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ