Τα Χριστούγεννα έφεραν μαζί τους την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Άρτα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο νομό μας. Έλαβε ήδη έγκριση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.
Την πρόταση επεξεργάστηκε το αυτοτελές τμήμα εργασιών συντήρησης υποδομών πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με προϊστάμενο τον Κώστα Καρακώστα. Περί της προτάσεως αυτής είχε γίνει λόγος στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Διοικητήριο του πρώην ΤΕΙ (αρχές Οκτωβρίου) από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Ήταν τότε που ο αρμόδιος αντιπρύτανης, Σταύρος Νικολόπουλος, χαρακτήρισε «εμβληματικό το συγκεκριμένο έργο», η πρόταση του οποίου περιλαμβάνει-όπως ο ίδιος είχε επισημάνει- την ενεργειακή αναβάθμιση της Φοιτητικής Εστίας στην Άρτα και πέντε ακόμα κτηρίων στην πανεπιστημιούπολη των Κωστακιών.
Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη. Από την περασμένη Τρίτη είδαμε- με χαρά είναι αλήθεια-αναρτημένη στη Διαύγεια την έγκριση ένταξης του προτεινόμενου έργου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος. Με τις τεχνικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνει, επιβεβαιώνει τις τότε δηλώσεις του αντιπρύτανη, ότι δηλαδή «με την υλοποίηση αυτού του έργου όλα τα κτήρια στην Άρτα θα αλλάξουν μορφή».
Τι προβλέπεται
Εκτός από τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 0,5 MW, στο cambus Κωστακιών για τις ενεργειακές ανάγκες της Πανεπιστημιούπολης, οι τεχνικές παρεμβάσεις αφορούν συνολικά έξι κτήρια του Πανεπιστημίου στην Άρτα.
Πιο συγκεκριμένα την Φοιτητική Εστία και -στο cambus Κωστακιών- τα κτίρια: Α΄ Φυτικής Παραγωγής, Β΄ Φυτικής Παραγωγής, κτίριο Γ΄, κτίριο Δ΄ Μουσικών Σπουδών και Εργαστήριο Φυτικής Παραγωγής, που έχουν κύρια χρήση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για όλους τους χώρους.
Τι επιτυγχάνεται
Η ενεργειακή τους αναβάθμιση επιτυγχάνεται με τις εξής προβλεπόμενες παρεμβάσεις: Εξωτερική θερμομόνωση με προστασία όλων των επιφανειών των κτηρίων.
Αντικατάσταση κουφωμάτων με θερμοδιακοπή, κυρίως συρόμενα, με διπλό τζάμι και διάκενο 12 mm, για τη μείωση των θερμικών απωλειών που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 50%.
Θερμομόνωση εσωτερικά στη στέγη των κτηρίων. Ειδικά στο κτίριο Α θα εφαρμοστεί υγρομόνωση εσωτερικά της στέγης με συνθετικά υλικά. Αντικατάσταση των στοιχείων φωτισμού των κτηρίων με νέας γενιάς τύπου Led και αισθητήρες φωτισμού για μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40%.
Εγκατάσταση συστήματος αβαθούς γεωθερμίας κλειστού βρόγχου για την κάλυψη των θερμικών και ψυκτικών αναγκών των κτιρίων. Από το σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπεται να είναι της τάξης του 60%, ενώ προβλέπεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες τους.
Και ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Παράλληλα με το έργο προβλέπεται η αντικατάσταση συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά (επιβατικού 5θέσιου και 8θέσιου αντίστοιχα), καθώς η δημιουργία δυο σταθμών ανεφοδιασμού τους (σε Άρτα και Γιάννενα).
Το οικονομικό αποτύπωμα
Με το έργο αυτό θα επιτυγχάνονται παράλληλα δυο στόχοι, ήτοι: Μείωση ετήσιας
κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των δημόσιων κτιρίων και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η ενεργειακή εξοικονόμηση, βέβαια, θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθόσον θα μειωθούν πολύ οι δαπάνες λειτουργίας των υποδομών του στην Άρτα. Περαιτέρω θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη και από την διάθεση μέρους της παραγόμενης ενέργειας του φωτοβολταϊκού πάρκου στον ΔΕΔΗΕ.
Έτοιμο 31 Δεκεμβρίου 2023
Το έργο φέρει ημερομηνία ολοκλήρωσης 31 Δεκεμβρίου 2023.
Το επιλέξιμο ποσό της δημόσιας δαπάνης των προπαρασκευαστικών ενεργειών-α’ στάδιο, η οποία προτείνεται για εγγραφή στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ανέρχεται σε 119.660 ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη χρηματοδότησης του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με Έμφαση στις Αστικές Περιοχές», μέσα από το πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Φέρει την υπογραφή έγκρισης του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και ΤΣ (Ταμείο Συνοχής), Γεωργίου Ζερβού. Ως νόμιμο εκπρόσωπο υπεύθυνο της Πράξης από πλευράς του Πανεπιστημίου ορίζει τον αντιπρύτανη, Σταύρο Νικολόπουλο.