Με 158 ψήφους «υπέρ», κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021.
Πρόκειται για προϋπολογισμό που κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα που κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες σε όλον τον κόσμο, δοκιμάζονται από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς και τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, επομένως το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση. Όχι, όμως, τη βαθύτερη στην Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση, απομονώνοντας στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους.
Διότι στο 9μηνο του 2020, η ύφεση στη χώρα μας ήταν 8,5%, ενώ άλλες χώρες του νότου, όπως Ιταλία και Ισπανία, κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη επίδοση, διότι αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με την συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της. Η εμπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επενδύσεις της Microsoft, της Volkswagen και την επέκταση των επενδύσεων της Pfizer.
Η εμπιστοσύνη, όμως, δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα, καθώς η κυβέρνηση αφενός αντιμετωπίζει τις κρίσεις και αφετέρου συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα. Δεκάδες μεταρρυθμίσεις, που όλες έχουν έναν κύριο στόχο: Να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ανέδειξε δύο κόσμους: Της συνέπειας από τη μια και των αντιφάσεων από την άλλη. Κυβερνητική συνέπεια στη συνετή διαχείριση του ταμείου του κράτους, στη στήριξη των πιο αδύναμων, στη μείωση των φόρων, στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικότερες στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα.
Στην οικονομία, ενώ ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι για το 2020 και το 2021 διατίθενται 31,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συνεχίζει στην δρόμο της πλειοδοσίας, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιτίθεται στην κυβέρνηση γιατί, λέει, αυξάνεται το χρέος. Μόνο αυτός δεν βλέπει την αντίφαση σ’ αυτά που λέει. Γιατί έχει συνηθίσει να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους!
Στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, μίλησε για «διπλωματική ήττα» απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Και την ίδια στιγμή που ζητάει αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο ίδιος αρνείται να ψηφίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη χώρα μας! Τόση υποκρισία!
Στο ίδιο πνεύμα η ΝΔ συνεχίζει το 2021. Με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία, με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, πέραν της έμπρακτης στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία και της μείωσης φόρων και εισφορών, κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου: Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι όλους τους μηχανισμούς της εξωστρέφειας της οικονομίας μας και την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και φυσικά, στον κρίσιμο τομέα της Εθνικής Άμυνας, την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της πατρίδας μας, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο προϋπολογισμός του 2021 αποδεικνύει την ικανότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Έναν δρόμο που οδηγεί τελικά στην ευημερία όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι η «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να ξεπεράσουμε τα πρόσκαιρα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας.

*Ο Ευστάθιος Γιαννούλης είναι πολιτευτής ΝΔ και διετέλεσε δήμαρχος Νικ. Σκουφά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ