Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Χώρες δοκιμάζονται, συστήματα υγείας πιέζονται, κοινωνίες μετρούν χιλιάδες νεκρούς. Στην πατρίδα μας, εκτός από την πανδημία, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.
Στην αυγή της νέας χρονιάς η κυβέρνηση καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση. Με τον προϋπολογισμό του 2021, από τη μία να προσαρμοστεί στις εξελίξεις και στις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης και από την άλλη να ισχυροποιήσει τη χώρα αμυντικά, και να θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα.
Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς έχει δύο στόχους: πρώτον να συμβάλει στο να κρατήσουμε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και δεύτερον, σε συνδυασμό με τα 72 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, να θέσει τις βάσεις επιστροφής της χώρας γρήγορα στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη.
Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένας νέος φόρος ούτε καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα, επεκτείνονται όλες οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της προηγούμενης χρονιάς, όπως ο εισαγωγικός συντελεστής του 9% στη φορολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24, ενώ προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από 1 Ιανουαρίου 2021, κατάργηση της εισ-φοράς αλληλεγγύης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για τους πρώτους έξι μήνες και μια σειρά από άλλα μέτρα. Και όλα αυτά την ώρα που ο παραγωγικός ιστός της χώρας και τα εισοδήματα στηρίζονται από εργαλεία ρευστότητας, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ, η επιστρεπτέα προκαταβολή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Για την Άρτα, τα ποσά που έχουν δοθεί για τη στήριξη των εργαζομένων με το πρόγραμμα «Συνεργασία», την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την καταβολή του δώρου Πάσχα και την ειδική αποζημίωση των εποχικά εργαζόμενων, φτάνουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η στήριξη μέσω του ΤΕΠΙΧ Ι, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αναμένεται να φτάσει για όλη την Ήπειρο τα 268 εκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες, αλλά και οι ελπίδες με τον ερχομό των εμβολίων, επίσης πολλές. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι και την τελευταία μέρα αυτής της περιπέτειας αλλά και δίπλα στον κόσμο. Η ιστορία και η διεθνής εμπειρία έχουν δείξει ότι, μετά από δοκιμασίες, ανοίγει ένας μεγάλος κύκλος δημιουργίας. Ας επενδύσουμε όλοι στη δίψα του κόσμου για δουλειά και προκοπή. Ας δούμε το μέλλον δημιουργικά, για να φανούμε αντάξιοι του λαού μας, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία.
* Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ