Το παραδοσιακό κρεοπωλείο κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών τις ημέρες των εορτών.
Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Άρτας, Αλέξανδρο Δοσούλα, ο τζίρος πέφτει στα κρεοπωλεία, όπως συμβαίνει πια με όλα τα επαγγέλματα. Όμως την ίδια στιγμή τις ποσότητες των κρεάτων που αφορούν το γιορτινό τραπέζι οι ντόπιοι καταναλωτές φροντίζουν να τις προμηθεύονται από το παραδοσιακό κρεοπωλείο.
«Δεν έχουμε παράπονο από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυτές τις ημέρες», επισήμανε ο κ. Δοσούλας, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η εφημερίδα μας, με αφορμή τις γιορτές.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η κίνηση άρχισε από την περασμένη εβδομάδα, καθώς μπορεί μεν παιδιά και εγγόνια να μην έρθουν στην Άρτα αυτά τα Χριστούγεννα, όμως το χοιρινό, το αρνί ή το κατσίκι οι γονείς το στέλνουν ήδη ως δώρο στα αστικά κέντρα. «Ξεκίνησε η κίνηση με τις ποσότητες που αποστέλλονται από την Άρτα προς την Αθήνα κατά κύριο λόγο, όπως και σ’ άλλα αστικά κέντρα», μας είπε. Θα ακολουθήσουν βέβαια οι ποσότητες που θα αφορούν το γιορτινό τραπέζι στην Άρτα, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα είναι μικρότερες, ακριβώς για το λόγο ότι οι μετακινήσεις λόγω πανδημίας απαγορεύονται. Έτσι οι συνδαιτυμόνες θα είναι λιγότεροι.
Πιστοί στις παραδόσεις
Και όπως εμπιστεύονται το παραδοσιακό κρεοπωλείο, οι Αρτινοί μένουν πιστοί και στις τοπικές παραδόσεις.
Ενόψει Χριστουγέννων έχει την τιμητική του το χοιρινό. «Ό,τι άλλο αγοράσουν οι καταναλωτές έρχεται μόνο συμπληρωματικά για το γιορτινό μενού. Πρώτα θα πάρουν παραδοσιακά το χοιρινό και για την Πρωτοχρονιά το αρνί ή το κατσίκι αντίστοιχα», εξήγησε ο κ. Δοσούλας. Στη μαγειρική, το πρασοσέλινο αποτελεί πρώτη επιλογή, κι έπειτα «το πολύ-πολύ συμπληρωματικά να γεμίσουν καμιά κότα. Η γαλοπούλα-ως ξενόφερτο έθιμο- δεν έχει επικρατήσει στο Αρτινό παραδοσιακό τραπέζι», μας εξηγεί.
Ο πρόεδρος βλέπει και καταγράφει το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος στο διάστημα της κρίσης, εξηγώντας: «Έχουν κλείσει πολλά παραδοσιακά κρεοπωλεία, όπως συνέβη και με άλλα επαγγέλματα. Ο καταναλωτής δεν είχε την ίδια οικονομική δύναμη και μπορεί για καθημερινές αγορές να απευθύνθηκε και σε προσφορές υπερ-αγορών (σουπερ-μαρκετ). Όμως την ποιότητα του παραδοσιακού κρεοπωλείου την αναγνωρίζει πάντα και ειδικά για τέτοιες ημέρες προτιμά τον κρεοπώλη του».
Εξάλλου, υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών που γνωρίζουν ακόμα και τον παραγωγό, από τον οποίο το παραδοσιακό κρεοπωλείο προμηθεύεται το κρέας. Εις ότι αφορά τις τιμές, ο κ. Δοσούλας επισήμανε πως «παραμένουν ίδιες με πέρυσι σ’ όλα τα είδη».
Βίκυ Καινούργιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ