Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ταλαιπωρία πολιτών και Μηχανικών, τον παραλογισμό και τα λανθασμένα κριτήρια υπαγωγής αίτησης στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σταδιακά σε κάθε Περιφέρεια, επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση, ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των Μηχανικών που προσπαθούν να υποβάλουν έστω και κάποια αίτηση, καθώς οι πόροι εξαντλούνται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Συνεχίζεται δηλαδή η ίδια κατάσταση που επικρατούσε στα προηγούμενα Προγράμματα «Εξοικονομώ», όπου κύριο κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα ήταν η ταχύτητα του πληκτρολογίου που απαξιώνει τη δουλειά των Μηχανικών και βάζει σε δοκιμασία τους πολίτες που επί μήνες προετοιμάζονται για την υποβολή της αίτησής τους.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα έπρεπε να έχει κριτήρια ένταξης, όπως το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας και την ενεργειακή κατάταξη των ιδιοκτησιών, αλλά και το εισόδημα των πολιτών, και όχι την ταχύτητα υποβολής της αίτησης. Επίσης, όπως αναφέρουν, θα ήταν χρήσιμο να αξιοποιηθούν και οι υπάρχουσες αιτήσεις, που «λιμνάζουν» από το προηγούμενο πρόγραμμα ή δεν έγιναν δεκτές κατά την υποβολή στο τρέχον πρόγραμμα, επειδή εξαντλήθηκαν τα κονδύλια.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού για το επόμενο «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έπρεπε να εστιάζονται στους δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων και την αλλαγή του συστήματος υποβολής αιτήσεων και όχι μόνο στο ύψος των κονδυλίων για να κατευνάσει τους οργισμένους πολίτες.
Ταυτόχρονα δεν παραλείπουν να αναφέρουν τις ανυπόστατες κατηγορίες από τη πλευρά του Υπουργείου, που ως υπεύθυνους για τις καθυστερήσεις στο building cert καταδεικνύει τους Μηχανικούς που, κατά το Υπουργείο, τελευταία στιγμή σπεύδουν να εκδώσουν το απαραίτητο ενεργειακό πιστοποιητικό για το πρόγραμμα, ενώ δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και δεν γίνεται λόγος για το ΦΕΚ, που περιείχε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που δημοσιεύθηκε μόλις δυο εβδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος, το οποίο είχε εξαγγελθεί από τον Ιούλιο του 2020.
Έτσι οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους υπευθύνους να αφήσουν τις προχειρότητες κατά μέρος και να υιοθετήσουν ένα ορθολογικό σύστημα υλοποίησης για ένα τέτοιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη χώρα και την κοινωνία, και ρωτούν τον κ. Υπουργό αν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη και στο επόμενο Πρόγραμμα ή θα θεσπιστούν διαφανή, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και αν οι αιτήσεις θα γίνονται με μια πιο φιλική διαδικασία για τους πολίτες και τους Μηχανικούς. Τέλος ζητούν απαντήσεις για την εξέλιξη των αιτήσεων από τα προηγούμενα προγράμματα, αλλά και το τρέχον πρόγραμμα, που δεν έγιναν δεκτές λόγω εξάντλησης των κονδυλίων, για τον αριθμό των απορριφθέντων και εγκριθέντων αιτήσεων για το τρέχον πρόγραμμα ανά Περιφέρεια, αλλά και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς πόσοι και ποιοι είναι οι Σύμβουλοι Έργου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ: Οι ανεπάρκειες του τρέχοντος επιβάλλουν ένα νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής.

Κύριε Υπουργέ,
παρά τις επισημάνσεις πολλών ειδικών του χώρου, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίζετε δυο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Διατηρείτε ως μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης, την χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για προτεραιότητα των οικονομικά ασθενέστερων ή κριτήριο προτεραιότητας των χαμηλότερης ποιότητας κτηρίων. Με δυο λόγια δεν υπάρχει αυτό που αποκαλούμε ουσιαστική καταπολέμηση της «ενεργειακής φτώχειας».
Εδώ και ημέρες όλη η χώρα παρακολουθεί έναν παντελώς ανορθολογικό αγώνα ταχύτητας και ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους Μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα click στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί τα κονδύλια εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, που δεν συμπληρώνουν… ούτε ώρα, στις Περιφέρειες, όπου έχουν ανοίξει προς ώρας! Με αυτόν τον τρόπο και την δομή του Προγράμματος γίνονται όλα λοταρία και καταλήγουμε σε ένα… click away «Εξοικονομώ»!
Και όλα αυτά, ενώ ως αρμόδιο Υπουργείο είχατε πολύ χρόνο για να προχωρήσετε σε έναν νέο ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα βασίζονταν στην αλλαγή της διαδικασίας ένταξης, στην ενσωμάτωση κριτηρίων που σχετίζονται με το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, το εισόδημα των πολιτών, την ενεργειακή κατάταξη των ιδιοκτησιών, αλλά και γιατί όχι και την αξιολόγηση και αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων αιτήσεων που «λιμνάζουν», και οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωθεί λόγω εξάντλησης κεφαλαίων κατά την υποβολή του προηγούμενου Προγράμματος. Δυστυχώς όμως με το νέο «Εξοικονομώ» της Κυβέρνησής σας, αντί να προάγονται οι κοινωνικά και οικονομικά αποδοτικότερες ενεργειακές δράσεις, επιβραβεύονται απλώς οι γρηγορότεροι και αρχειοθετούνται οι περισσότεροι. Το ζητούμενο ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής της αίτησης, αλλά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των κατοικιών για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να επαναληφθούν τα ίδια λάθη, και θα ήταν νέο λάθος να λειτουργήσει ως έχει το επόμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που ανακοινώσατε για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ύψους 1 δις €, καθώς θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να ανακοινώνονται προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, σε ευρώ και όχι σε δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας βέβαια, για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με αναφορές μόνο στον προϋπολογισμό του Προγράμματος, έγιναν για να κατευνάσετε τους χιλιάδες οργισμένους πολίτες, οι οποίοι σας κατηγορούν για τον τρόπο που χειριστήκατε τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Παράλληλα, θελήσατε να ρίξετε τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων, στους πολίτες και τους μηχανικούς. Τους κατηγορήσατε ότι αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση που παρουσιάζει το σύστημα building cert του Υπουργείου σας, επειδή σπεύδουν τελευταία στιγμή να βγάλουν το απαραίτητο πιστοποιητικό για το πρόγραμμα. Έχετε όμως αναλογιστεί τις δικές σας ευθύνες και καθυστερήσεις, όταν στις αρχές Ιουλίου του 2020 εξαγγέλλατε το νέο «Εξοικονομώ», αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στις 26.11.2020, μόλις δυο βδομάδες πριν την έναρξη του προγράμματος (11.12.2020) για να ανακοινώσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/112232/1033 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 5229/26.11.2020) ; Είναι αυτή υπεύθυνη αντιμετώπιση των πολιτών εκ μέρους της Πολιτείας, και μάλιστα εν μέσω lockdown ; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ευθύνονται οι πολίτες και οι Μηχανικοί για τις καθυστερήσεις, ή εσείς που δεν δώσατε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία των αιτήσεων ;
Επειδή, το Κίνημα Αλλαγής εκτιμώντας σωστά την αξία των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να επανεξετάστε συνολικά την δομή και τα κριτήρια του επόμενου Προγράμματος και να επιφέρετε συγκεκριμένες αλλαγές,
Επειδή, ένα τόσο σημαντικό Πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την προχειρότητα που επιδείξατε μέχρι σήμερα, καθώς η λογική του «first come, first served», η οποία έχει δυστυχώς προέλθει από άλλα Προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων, δεν είναι η καταλληλότερη για την συγκεκριμένη περίπτωση και θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το μείζον δεν είναι οι fast track διαδικασίες αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και με αξιολόγηση για την ενεργειακή και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητά τους,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα εξακολουθήσετε να έχετε τα ίδια κριτήρια, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη και στους επόμενους κύκλους του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ή θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας θεσπίζοντας διαφανή κοινωνικά/περιβαλλοντικά κριτήρια και αξιολογώντας μετέπειτα την αποτελεσματικότητά τους ;
2. Θα δημιουργήσετε μια πιο φιλική διαδικασία αιτήσεων για τους αιτούντες πολίτες αλλά και μηχανικούς ;
3. Προτίθεστε να αξιολογήσετε τις χιλιάδες αιτήσεις που «λιμνάζουν» από προηγούμενο Πρόγραμμα αλλά και αυτές που δεν έγιναν δεκτές στο τρέχον Πρόγραμμα εξαιτίας… χρόνου ή εξάντληση των κονδυλίων ανά Περιφέρεια, ή θα εξαναγκάσετε όλους αυτούς τους πολίτες να επανυποβάλλουν αίτηση στο νέο Πρόγραμμα ;
4. Ποιος ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί και αυτών που έχουν εγκριθεί στο τρέχον Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια, μέχρι σήμερα ;
5. Εκτός από την δημοσιοποίηση όμως του αριθμού των δικαιούχων του Προγράμματος, ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό αλλά και το ποιοι είναι οι Σύμβουλοι του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ