Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την οποία καταγγέλλει την πολιτική των εταιρειών πνευματικών δικαιωμάτων, απέστειλε ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας.
«Εν μέσω πανδημίας», τονίζει, «χιλιάδες ιδιοκτήτες εστίασης γίνονται αποδέκτες επιστολών και e-mail από το σύνολο των εταιρειών Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων για την αποπληρωμή “οφειλών”. Κι όλα αυτά», προσθέτει, «ενώ τα καταστήματα βρίσκονται κλειστά για δεύτερη φορά το 2020 με κρατική εντολή. Παράλληλα μένουν κλειστά για πέντε μήνες ενώ λειτούργησαν για άλλους πέντε μήνες με το 50% της δυναμικότητάς τους». «Η εστίαση», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «δεν θα ανεχθεί αδράνεια από κανέναν. Απαιτεί λύση άμεσα».
Η επιστολή έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες ιδιοκτήτες εστίασης γίνονται αποδέκτες επιστολών και email από το σύνολο των εταιρειών πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για την αποπληρωμή “οφειλών”. Όλα αυτά, ενώ βρίσκονται κλειστά για δεύτερη φορά το 2020 με κρατική εντολή, μένοντας για πέντε μήνες κλειστά και λειτουργώντας για άλλους πέντε μήνες με το 50% της δυναμικής τους. Μάλλον ζουν σε παράλληλο κόσμο και παίρνουν δύναμη από το παρελθόν της αυθαιρεσίας, των εκβιασμών και της ανεξέλεγκτης δράσης τους.
Ποιος ο ρόλος του ΟΠΙ; Ποια η θέση του υπουργείου Πολιτισμού και της κ. Μενδώνη; Η θέση της estiasigreece είναι ξεκάθαρη: ΕΝΑΣ φορέας είσπραξης και μόνο. Αυτός θα εισπράττει και θα μοιράζει ό,τι δικαιούται ο κάθε φορέας πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Λεπτομέρειες περί αμοιβολογίων, χρήση μουσικής απαραίτητη ή μη και περιεχόμενο δημιουργών, θα πρέπει να εξορθολογιστούν με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την συμμετοχή στην διαβούλευση δημιουργών και χρηστών.
Στο διάστημα μέχρι την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ας γίνουν πράξη όσα θα φέρουν δικαιοσύνη σ’ έναν προβληματικό περιβάλλον με αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, χρεοκοπία, κακουργήματα. Η εστίαση δεν θα ανεχτεί αδράνεια από κανέναν. Απαιτεί λύση άμεσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here