Ο θηλυκός Νταν Μπράουν: Η Δήμητρα Ιωάννου. «Ο χορός της θεάς» είναι ένα εξαιρετικό “Αρχαιολογικό “θρίλερ που σε μαγεύει με τις μυθολογικές αναφορές, σε μεταφέρει σε υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους και τα σημαντικότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου της Αθήνας και Αττικής και σε κρατά σε αγωνία με τις συνεχείς ανατροπές.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Νικηφόρος Έξαρχος, ανακάλυψε τη Νίκη του Περικλέους, αλλά δεν πρόλαβε να το πει σε κανέναν πού την είχε κρύψει ούτε να το πάει στο υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο Νικηφόρος Έξαρχος δεν πέθανε από καρδιακή προσβολή αλλά από μια προσεκτικά σχεδιασμένη απόπειρα δολοφονίας. Πριν ξεψυχήσει πρόλαβε να πει στην κόρη του, Νίκη: Νίκη… Βρες τη…Νίκη… Βρες τον μηχανισμό…Βρες τους πενήντα πέντε…Πρόσεξε κίνδυνος…Υποσχέσου μου…».
Ευτυχώς ο Νικηφόρος Έξαρχος είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βοηθού του, Μάρκου Απέργη και στην κόρη του, Νίκη Έξαρχου και τους άφησε πίσω του σημάδια, γρίφους, λεξάριθμους και σύμβολα, τα οποία θα τους έδειχναν τον δρόμο. Την ίδια στιγμή μ’ αυτό τον τρόπο εκμηδένισε τον κίνδυνο να ανακαλύψουν οι εχθροί του (οι συλλέκτες και οι αρχαιοκάπηλοι), τον θησαυρό που προστάτευε.
Η «Νίκη του Περικλέους», ένα σύμπλεγμα μικρών διαστάσεων, καμωμένο από χρυσό που όλοι αναζητούσαν εδώ και αιώνες, όμως το ανακάλυψε ο Νικηφόρος αλλά το είχε πληρώσει με το πιο ακριβό τίμημα: την ίδια του τη ζωή. Το σύμπλεγμα αυτό ήταν η προσωπικότητα της γυναίκας που είχε γεννηθεί να κυβερνήσει τον αρχαίο κόσμο.
Ο δημιουργός στο συγκεκριμένο γλυπτό είχε ξεπεράσει τον εαυτό του και τα μαλλιά της γυναίκας ήταν λυτά, θηλυκά και στολισμένα με ταινίες και καρφίτσες. Το ένα της χέρι ήταν σηκωμένο ψηλά και κρατούσε ένα δάφνινο στεφάνι ενώ το άλλο άγγιζε με χάρη την περικεφαλαία του άντρα που ήταν γονατισμένος με σεβασμό εμπρός της. Ο Φειδίας είχε καταφέρει να αιχμαλωτίσει στο γλυπτό την ενέργεια της προσωπικότητας της Ασπασίας, της περίφημης συντρόφου του Περικλή.
Η Νίκη Έξαρχου, ο Μάρκος Απέργης, η Ηλέκτρα, αδελφή της Νίκης από άλλη μητέρα και ο Τζον, θα αρχίσουν να ψάχνουν στην υπόγεια καρδιά της Αθήνας μέσα σε μυστικές διόδους, σήραγγες, τούνελ, κατακόμβες, σπήλαια, σταλακτίτες, περάσματα, υπόγειες αίθουσες, υπόγειες διαδρομές και στοές.
Οι τέσσερις ήρωες του μυθιστορήματος για να λύσουν τον γρίφο του Νικηφόρου Έξαρχου καθώς τα κλειδιά κρατούν οι έξι Θεές της ζωής μου, ακολουθούν τα ίχνη της Δήμητρας, της Αφροδίτης, της Ήρας, της Αθηνάς, της Άρτεμης, της Εστίας, δηλαδή τις έξι θεές, σύμφωνα με τα στοιχεία (τα μενταγιόν με τα νομίσματα), που τους άφησε να βρουν ο Νικηφόρος Έξαρχος.
Έξι σύμβολα-κλειδιά, έξι μπρούτζινες θεές, έξι συντεταγμένες, ένας μηχανισμός, που οδηγούσαν στον θεό των θεών και στο ναό των ναών… Πίσω τους σ’ αυτό το κυνήγι θησαυρού, ακολουθούσαν ένα σωρό αρχαιολόγοι, συλλέκτες, αρχαιοκάπηλοι, πάμπλουτοι αδίστακτοι φαντομάδες. Γινόταν ένας αγώνας μέχρι τελικής πτώσεως. Μια βεντέτα. Ένα παιχνίδι από το οποίο μόνο ένας θα έβγαινε ζωντανός…
Τι σήμαινε ο χαιρετισμός: Όπως πάνω έτσι και κάτω; Ποιοι ήταν οι πενήντα πέντε; Τι αποστολή είχαν; Ποιος ήταν ο Σκορπιός; Ποιος ήταν ο Θησέας; Τι ρόλο έπαιξε ο αρχαιολόγος Λυκούργος Κωνσταντινίδης; Τι ήταν ο Πάνας από νεφρίτη; Τι ήταν ηAethra GmbΗ, το cecretloVe, η γκαλερί Schloss και το ίδρυμα Καλλέργη; Ποιες ήταν οι προδομένες ερωτευμένες γυναίκες; Ποιες είναι οι δυο παθιασμένες ιστορίες αγάπης;
Ποια είναι. Η Δήμητρα Ιωάννου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Έχει γράψει επτά βιβλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ