Οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές, καθώς ζούμε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Βιώνουμε μία πανδημία, φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια. Το δεύτερο κύμα της δοκιμάζει όλες τις δυτικές κοινωνίες.

Όλες σχεδόν οι χώρες παίρνουν τα ίδια μέτρα με παραλλαγές: μείωση της κινητικότητας και του συνωστισμού σε μαζικούς χώρους, μερικά ή ολικά «λοκ ντάουν», χρήση μάσκας, αποστάσεις. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Κάθε μέρα οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία, επαναξιολογούν την κατάσταση και προτείνουν μέτρα στις πολιτικές ηγεσίες.
Στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα που κατέταξαν τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες με θετικό πρόσημο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί το σύστημα
υγείας: διπλασιάσθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ (σήμερα έχουμε 1.200 κλίνες), έγιναν 6.812 προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και τεχνικό προσωπικό. Στα σχολεία έγιναν πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά 49.000 διορισμοί και 2.380 νέες προσλήψεις και εξοπλίστηκαν με 40.000 tablet και laptop τελευταίας τεχνολογίας.
Στην πραγματική οικονομία το ύψος των παρεμβάσεων για στήριξη της εργασίας των επιχειρήσεων και των ευάλωτων ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης κυμαίνεται στα 24 δις ευρώ. Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για όσο χρειαστεί.
Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Η περίοδος της δεύτερης καραντίνας είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Κι αυτό όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Αλλά γιατί οι νέοι περιορισμοί έρχονται σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση και τον τρόπο ζωής μας. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν έναν ξεχωριστό αγώνα για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπειά της. Ας μην γελιόμαστε. Η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δύσκολη από την πρώτη φορά, καθώς η κοινωνία και οι πολίτες έχουν κουραστεί. Εδώ, όμως, πρέπει όλοι να δείξουμε χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε τον δρόμο των δύσκολων και αναγκαίων αποφάσεων. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και αξιολογούν. Σήμερα, πρέπει όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμαστε να ζήσουμε τους επόμενους μήνες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με αντάλλαγμα τη ζωή και την υγεία όλων μας. Την δική μας και των ανθρώπων που αγαπάμε. Η στιγμή που η επιστήμη με το εμβόλιο θα μας δώσει πίσω την καθημερινότητά μας δεν θα αργήσει. Τώρα, ωστόσο, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης μάχης που δίνουμε όλοι μαζί. Και αυτή τη μάχη πρέπει να την κερδίσουμε.
*Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ