Το θέμα αδυναμίας πρόσβασης μαθητών της Ηπείρου στην τηλεκπαίδευση λόγω ελλείψεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet και laptop, απασχόλησε την ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ηπείρου.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με συμμετοχή και του περιφερειακού διευθυντή Eκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνου Καμπουράκη, ο ίδιος μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία. «Σε σύνολο 40.603 μαθητών σ’ όλη την Ήπειρο και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας – είπε – έχουν καταγραφεί ανά Δήμο από τις Διευθύνσεις των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων οι ελλείψεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 3.665».
«Η Άρτα – τόνισε ο κ. Καμπουράκης – έχει τις λιγότερες φτάνοντας σε ποσοστό 3,7%. Στην Θεσπρωτία το ποσοστό ανέρχεται στο 12,4%, στα Ιωάννινα στο 10% και στην Πρέβεζα στο 10,14%». Στην ενημέρωση που έκανε πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποιες ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές υπάρχει πρόβλημα και με το σήμα του internet.
Με σκοπό να μειωθεί το ποσοστό των ελλείψεων, η ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην διάθεση ποσού 25.000 ευρώ προκειμένου να αγοραστούν tablet, ενώ ποσό 5.000 ευρώ θα διατεθεί για συνδέσεις mobile internet. Με το ποσό των 25.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα αγοραστούν 250 tablets.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καμπουράκη, μάς είπε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για την προμήθεια και άλλων, ύστερα από παρεμβάσεις του ίδιου προς διάφορες πλευρές χωρίς να εξαιρέσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να κάνουν – εάν το θέλουν – τις προσφορές τους. Μάς έκανε επίσης γνωστή την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για κάλυψη των ελλείψεων μέσω ενός ποσού 25 εκατ. ευρώ, μόνο που όπως εξήγησε οι διαδικασίες είναι κάπως χρονοβόρες επειδή μεσολαβούν διαγωνισμοί. «Σε κάθε περίπτωση – υπογράμμισε – συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας διότι νοιαζόμαστε ο κάθε μαθητές να έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση καθόσον δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ανέφερε στον «Τ» ο κ. Καμπουράκης, εντοπίζεται στο Δήμο Ιωαννιτών κι αυτό διότι από τους 40.603 μαθητές σ’ όλη την Ήπειρο, το 42%, δηλαδή 16.500 μαθητές, βρίσκονται σ’ αυτόν.
ΣΥΡΙΖΑ Άρτας
Παρέμβαση σε σχέση με την αδυναμία ισότιμης πρόσβασης πολλών μαθητών στην τηλεκπαίδευση, κάνει με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας.
«Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, αλλά και αναφορές των γονέων – τονίζει – πολλές οικογένειες σ’ όλη τη χώρα, καθώς και στο νομό Άρτας, στερούνται των απαραίτητων τεχνικών μέσων ή αυτά δεν βρίσκονται σε επάρκεια.
Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καθόλου απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ σε πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνες και πολύτεκνες) αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει τις συνολικές ανάγκες τους. Επίσης, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την προσβασιμότητα για σύνδεση με το διαδίκτυο.
Ειδικά στην Άρτα έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (μη κατοχή των αναγκαίων τεχνικών μέσων, μη πρόσβαση στο διαδίκτυο) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματά τους, με αποτέλεσμα να στερούνται την εκπαίδευσή τους… Η κ. Κεραμέως, η οποία καθημερινά μάς αποδεικνύει ότι δεν την ενδιαφέρει καθόλου η δημόσια παιδεία, δείχνει να μην ενδιαφέρεται ούτε για στους βιολογικούς ρυθμούς των μαθητών, βάζοντας παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού να κάνουν τηλεκπαίδευση τις άκρως απαγορευτικές ώρες (2 το μεσημέρι έως 5 το απόγευμα)…».
Μερόπη Τζούφη
Επικαλούμενη στοιχεία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, επισημαίνει ότι οι αποκλεισμένοι από την τηλεκπαίδευση μαθητές στην Ήπειρο επειδή δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (tablets, laptops), ανέρχονται στους 3.665.
Απ’ αυτούς – τονίζει σε ερώτησή της – στα Ιωάννινα αγγίζουν τους 900 στην Πρωτοβάθμια και στους 1.000 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην ίδια ερώτηση προσθέτει ότι «σε μια σειρά από απομακρυσμένες περιοχές είτε δεν υπάρχει σύνδεση με internet είτε το σήμα είναι ιδιαίτερα ασθενές, καθιστώντας αδύνατη την παρακολούθηση μαθημάτων». Ως εκ τούτου ζητά άμεσες ενέργειες για την διάθεση εξοπλισμού σε όσους μαθητές δεν διαθέτουν ή δεν έχουν σύνδεση με το internet.
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Καμπουράκης, που ναι μεν δεν αμφισβήτησε τον αριθμό, πρόσθεσε στον «Τ» ότι «καμιά φορά εξαρτάται πώς μετράει κανείς τους αριθμούς». Μάς έκανε γνωστό ότι στην Ήπειρο υπάρχουν 40.603 μαθητές, εννοώντας ότι το ποσοστό ενδεχομένως και να μη θεωρείται τραγικό. Έσπευσε, όμως, να επεξηγήσει ότι για κάθε μαθητή που δεν διαθέτει πρόσβαση τότε μιλάμε για ολική απώλεια στην παροχή εκπαίδευσης κι αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ