Τα Χριστούγεννα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή στις αρχές του νέου χρόνου θα λάβουν κάποια ενίσχυση οι μικροί επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παραμένουν κλειστοί αυτό το μήνα με κρατική απόφαση στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας.
Σε αντίθετη με την περασμένη άνοιξη και το πρώτο «κλείδωμα» της οικονομίας, τώρα δεν προβλέπεται εφάπαξ – οριζόντια ενίσχυση για τις επιχειρήσεις, ούτε χρηματοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών με τη μορφή των «σεμιναρίων» ή της κατάρτισης (δικηγόροι, μηχανικοί κλπ).
Τα περίπου 950.000 νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες), από ένα σύνολο σχεδόν 1,5 εκατατομμυρίου μαζί με τους αγρότες, πέραν της αρχικής ενίσχυσης του περασμένου Απριλίου, ακολούθως ενισχύθηκαν με την επιστρεπτέα προκαταβολή (φόρου), την μείωση των ενοικίων, την αναστολή καταβολής ΦΠΑ, τη μη καταβολή των δόσεων στις ρυθμισμένες οφειλές σε Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την κρατική επιδότηση των δόσεων δανείων κα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Έτσι, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπονται: Στα τέλη Νοεμβρίου θα καταβληθεί και η 4η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά για να την λάβει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου 20% τον δίμηνο Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου εν σχέσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το ποσό που θα δοθεί θα είναι κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ και το συνολικό κόστος ξεπερνά το 1 δις ευρώ.
Για την τρέχουσα περίοδο της καραντίνας, όμως, η κυβέρνηση προέβλεψε μόλις 700 εκατ ευρώ, καίτοι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες, ακριβώς λόγω του πανελλαδικού χαρακτήρα του lockdown…
Αν εξαιρέσει κανείς τα καταστήματα τροφίμων, τα ξενοδοχεία θερινής λειτουργίας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, στην παρούσα κρίση δικαιούχοι θα είναι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, περί τις 800.000 επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατά συνέπεια, δεν αρκούν τα ποσά για την ενίσχυση κατ΄ ελάχιστον 1.000 ευρώ σε καθένα νομικό πρόσωπο (ανεξαρτήτως τζίρου). Και από τα οποία, με βάση την αρχιτεκτονική της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής, μόνο τα μισά χρήματα θα δοθούν ως καθαρή ενίσχυση. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να επιστραφεί (άτοκα σε 12 δόσεις ή με επιτόκιο 2,5% σε 24 μήνες).
Αν τηρηθεί η έως τώρα πρακτική (4η επιστρεπτέα προκαταβολή) και η ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών για το τρέχον «κλείδωμα» της οικονομίας υπολογιστεί με βάση τους τρέχοντες τζίρους, η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεκλειδώσει πριν παρέλθει ένας μήνας (σσ μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2020). Κι αυτό γιατί τότε θα δημοσιευτούν τα στοιχεία από την (μη) κίνηση του Νοεμβρίου. (Και αυτό γιατί μπορεί να είναι κλειστά τα δικαστήρια ή οι μηχανικοί να μην έχουν επαγγελματικό αντικείμενο, αλλά κανείς δεν αποκλείει μια άλλη απασχόληση δικηγόρου, μια μεταβίβαση που θα πληρωθεί ή ένα συμβόλαιο που θα εκτελεστεί…).
Έτσι, κατά τον τρέχοντα μήνα της καραντίνας υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση αντιμετώπισης των συνεπειών της καραντίνας (εν σχέσει με τα Νομικά Πρόσωπα που θα λάβουν την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή στα τέλη Νοεμβρίου). Εναποθέτοντας τις όποιες ελπίδες τους για τα Χριστούγεννα ή αμέσως μετά…
Οι μισθωτοί
Μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε στην αρχή ενίσχυση 800 ευρώ, αλλά τελικά οι μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης θα λάβουν… 640 ευρώ (το ανάλογο των 800 ευρώ για τις 24 ημέρες του της καραντίνας του Νοεμβρίου).
Ουσιαστικά η ενίσχυση των μισθωτών υπολογίζεται με την εβδομάδα (200 ευρώ). Και αυτό αποτελεί οδηγό σε περίπτωση παράτασης της καραντίνας για μια ή δύο εβδομάδες ακόμα μέσα στον Δεκέμβριο).
Παράλληλα, το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί με τα 534 ευρώ (για τις περιόδους του lockdown). Αν και τυχόν παράταση της καραντίνας θα θέσει, από την άλλη, εν αμφιβόλω την ευχέρεια των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή.
Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, βγάζοντας το 50% του προσωπικού σε διαθεσιμότητα και λαμβάνοντας οι μισθωτοί 534 ευρώ, ενώ το δημόσιο αναλαμβάνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
Εντελώς ακάλυπτοι μένουν όσοι εργαζόταν τύποις σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), αλλά υποχρεούνται να παρέχουν επιτόπια τις υπηρεσίες τους. Στις περιπτώσεις που ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης θα πρέπει να διεκδικήσουν… επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα δοθεί τέλη του έτους και εφόσον πέρυσι είχε «ανοίξει» βιβλία και εργαζόταν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες…
Οι άνεργοι
Για τους ανέργους προβλέπεται: α.Παράταση του επιδόματος ανεργίας (400 ευρώ το μήνα συν τυχόν επιδόματα τέκνων) για δύο ακόμαη μήνες στις περιπτώσεις που η τακτική επιδότηση του ΟΑΕΔ λήγει ή έληξε στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020).
β. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους της περιόδους από 1 Μαρτίου έως 31 Αυγούστου 2020 (ουσιαστικά για όσους έληξε η 12μηνη περίοδος επιδότησης του ΟΑΕΔ αυτή την περίοδο και σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας μεταξύ 15ου και 20ου μήνα).
* Ο Χρήστος Μέγας είναι δημοσιογράφος, γραμματέας Τομέα Εργασίας του ΚΙNAΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ