Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη των αναγκών τους εν μέσω πανδημίας.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο αρμόδιος Υπουργός δίνοντας 60 εκατ. ευρώ, κάθε άλλο παρά απλόχερα, προέτρεψε τους Δήμους με αυτά τα χρήματα να στηρίξουν τις πληττόμενες επιχειρήσεις και να μην λάβουν δημοτικά τέλη από αυτές, καθώς επίσης να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό με τη μορφή των οχταμήνων. Όμως, γίνεται αντιληπτό ότι, όλα αυτά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν με το εν λόγω ανεπαρκέστατο ποσό, δηλαδή με ψίχουλα και μάλιστα χωρίς διαφάνεια.
Έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά στα οποία οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τον κ. Υπουργό να τους απαντήσει, όπως, για το σχέδιο και τα κριτήρια που υπάρχουν για την κατανομή των χρημάτων, από ποιον κρίνεται το αν κάποιος Δήμος ή Περιφέρεια έχει αυξημένες ανάγκες και αν σ’ αυτό τον προγραμματισμό συμμετέχουν με λόγο τα Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε..

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Με τα λόγια ο κ. Υπουργός Εσωτερικών «χτίζει ανώγια και κατώγια» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Μια ακόμη «ανακοίνωση μέτρων στήριξης» των Δήμων και των Περιφερειών, ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο οποίος ισχυρίζεται, ότι γενναιόδωρα δίνει, εκτάκτως, 60 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται στους ΟΤΑ, εν μέσω πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε τους Δήμους, με το ανωτέρω κονδύλι, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται και εν γένει την ιδιωτική οικονομία (sic!), να χαρίσουν τα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις που έκλεισαν (τί να λάβει η Αυτοδιοίκηση, άλλωστε, παρά του μη έχοντος;) και, τέλος, να προσλάβουν το αναγκαίο προσωπικό για τα νέα 8μηνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρους Αυτοδιοικητικούς αυτά τα χρήματα δεν φθάνουν ούτε για …«ζήτω», με αποτέλεσμα σειρά αυτονόητων ερωτημάτων να προκύπτουν και πάλι σε σχέση με την ύπαρξη ορθολογικού κεντρικού σχεδιασμού για την κατανομή και αξιοποίηση του εν λόγω ποσού.
Δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει «χορτάσει από λόγια» και τα κονδύλια που παρέχονται μέσω της έκτακτης επιχορήγησης δεν επαρκούν για όλα τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια του κ. Υπουργού Εσωτερικών.
Δεδομένου ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί πράγματι έναν καθοριστικό πυλώνα αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, ωστόσο, ρίχνεται και πάλι στη μάχη του δεύτερου κύματος, με μειωμένη χρηματοδότηση, που μαθηματικά συνεπάγεται και μειωμένη αποτελεσματικότητα.
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να «συνεχίζεται το έργο» της κυβερνητικής έπαρσης και υποτιθέμενης μεγαλοψυχίας, όταν στην πραγματικότητα η Τ.Α. βρίσκεται σε κατάσταση «ελεημοσύνης» και στην πραγματικότητα λαμβάνει «ψίχουλα» και αυτά με αδιαφανή τρόπο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε σχέση με το επιχορηγούμενο κονδύλι τάξης 60 εκ. ευρώ προς την Τ.Α.:
1. Σε ποιους Δήμους και Περιφέρειες δίνονται τα χρήματα αυτά; Βάση ποιου σχεδίου, με ποια κριτήρια, και για την κάλυψη ποιων συγκεκριμένων αναγκών;
2. Πώς κρίνεται ποιος δήμος ή Περιφέρεια έχει αυξημένες ανάγκες και από ποιον κρίνεται;
3. Συμμετέχουν τα Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. στον προγραμματισμό των έκτακτων ενισχύσεων του Υπουργείου, κι αν ναι, έχουν λόγο στις κατανομές;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ