Με τη σημερινή δεδομένη κατάσταση στην Ελλάδα, με τη μάστιγα των αδέσποτων, δεν αγοράζουμε κατοικίδιο, αλλά υιοθετούμε ένα αδέσποτο.
Όμως οι ράτσες ή οι φυλές των σκύλων είναι πάρα πολλές. Σε άλλες χώρες, όπου δεν υφίσταται το οξύ πρόβλημα των ανεξέλεγκτων γεννήσεων και των επανειλημμένων εγκαταλείψεων οι πολίτες μπορούν να αγοράζουν κατοικίδια. Μπορούν να επιλέγουν την φυλή της αρεσκείας τους ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.
Τα σκυλιά έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τον βοηθούσαν στο κυνήγι τροφής, τον προστάτευαν από τους κινδύνους. Ένας λόγος που συντέλεσε και εξελίχθηκε ο άνθρωπος, αφού βρήκε ευκολότερα τροφή, είναι ο σκύλος.
Με το πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκαν ανά την υφήλιο χαρακτηριστικές φυλές, που διαβιούν ανά τους αιώνες. Μια πανέμορφη και χαρακτηριστική αρχαία ράτσα είναι το Αφγανικό Λαγωνικό (Afghan Hound). Πανέμορφο, ψηλό σκυλί, με πολύ μακρύ πυκνό τρίχωμα, ώστε να αντέχει το βαρύ χειμώνα. Εικόνες του έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς παπύρους. Ζωγραφισμένα σε σπήλαια του Βορείου Αφγανιστάν, που χρονολογούνται 8000 χρόνια προ Χριστού. Πολύ αριστοκρατική φυσιογνωμία που λατρεύει και απολαμβάνει την συντροφιά του ανθρώπου.
Ένας ιδιαίτερα χαρακτηριστικός σκύλος είναι ο Κινέζικος Shar Pei. Επί αιώνες ήταν ο ποιμενικός φύλακας και κυνηγός. Πολλές φορές χρησιμοποιούνταν και για κυνομαχίες. Βρισκόταν στις νότιες επαρχίες της Κίνας. Ένας ανεξάρτητος, άγρυπνος και πολύ έξυπνος σκύλος. Δείχνει ιδιαίτερη αφοσίωση στην οικογένειά του. Αρέσκεται να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ιδιοκτήτη του. Επί της δυναστείας των Χαν (200 πΧ έως 202 μΧ) στην Κίνα ήταν τα αγαπημένα σκυλιά της αυτοκρατορικής οικογένειας. Χαρακτηριστικό του η πάρα πολύ ζαρ-ωμένη γούνα του, ιδιαίτερα στο πρόσωπο. Έχει πολλά χαρακτηριστικά από το μαστίφ, αλλά και από το Chow-chow καθώς η γλώσσα του είναι σκούρα μπλε.
Τα Ακίτα είναι ίσως ο πιο γνωστός Ιαπωνικός σκύλος. Με μακριά παχιά και συνήθως λευκή γούνα, με μυτερά αυτιά και χαρακτηριστική ουρά στριφογυριστή, που αγκαλιάζει την πλάτη. Από τους διασημότερους σκύλους όλων των εποχών είναι ο πιστός Hachikō με μια ιστορία αφοσίωσης που φτάνει τα όρια του θρύλου.
Μια πανέμορφη ράτσα καθαρών κυνηγετικών σκύλων, που δεν έχουν αναμειχθεί γενετικά ανά τους αιώνες είναι τα Saluki. Έχουν βρεθεί απεικονίσεις του σε τοιχογραφίες. Μια κοινή πρακτική των Αρχαίων Αιγυπτίων ήταν η μουμιοποίησή τους. Είναι ο αγαπημένος σκύλος των Βεδουίνων και άλλων νομαδικών Αραβικών φυλών. Ιδανικός για το κυνήγι της γαζέλας. Τα ψηλά του πόδια το βοηθούν στο κυνήγι. Κυνηγά περισσότερο με την όραση παρά με την όσφρηση. Το κοντό τρίχωμά του, του δίνει ένα πλεονέκτημα για τις πολύ θερμές περιοχές στις οποίες κινείται.
Μια εξίσου γοητευτική Αφρικανική φυλή είναι τα Basenji. Βρέθηκαν στο Κονγκό. Χαρακτηρίζονται ως κυνηγόσκυλα, τα οποία κατευθύνονται από την όσφρηση και την όραση για να αρπάξουν το θήραμά τους. Πανέξυπνα, ήσυχα, γρήγορα και θαρραλέα σκυλιά βοηθούσαν ιδιαίτερα τους κατοίκους στην εξολόθρευση των τρωκτικών.
Η μορφή τους απεικονίστηκε από τους Αιγυπτίους κατά το 1900 πΧ. Δεν είναι από τα σκυλιά που γαυγίζουν ιδιαίτερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμένουν συνεχώς σιωπηλά. Η φωνή τους μπορεί να μοιάζει τόσο με ήσυχο τραγούδι όσο και με συγκλονιστική κραυγή. Επίσης, βγάζουν ήχους όπως τα κλαψουρίσματα των σκύλων.
Αρχαίες φυλές με χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής τους. Δείγμα των κλιματολογικών συνθηκών και της ιδιομορφίας της κάθε περιοχής καταγωγής τους. Αυτές είναι κάποιες από τις φυλές που έχουν επιβιώσει και εξελιχθεί ανά χιλιετηρίδες. Είναι από τους πιο αρχαίους κατοίκους του πλανήτη μας. Αξίζει να διατηρηθούν με τη δέουσα προσοχή και τον σεβασμό που τους αρμόζει. Αρχέγονοι κάτοικοι της γης που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ώστε να μην εξαφανιστούν, να μην εκλείψουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ