Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας, 11 Νοεμβρίου 2020, η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συνοδευόμενη από τον πρ. βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα, όπου πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων και με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Ντάκουλα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε «το προσωπικό του νοσοκομείου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Όπως τόνισαν η κατάσταση έχει γίνει οριακή μετά την αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά προετοιμασία διακομιδή των ασθενών από το ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων. Υπάρχουν – επισήμαναν – οχτώ γιατροί, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, πνευμονολόγοι και παθολόγοι, οι οποίοι πρέπει να νοσηλεύσουν και ασθενείς με Covid, αλλά και πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και των εφημεριών.
Την ίδια στιγμή, παρά την πανδημία, ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος με την προ πανδημίας περίοδο. Γι’ αυτό απαιτείται άμεση αύξηση της χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ υπάρχει αξιόπιστο μηχάνημα για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ Covid διαπιστώνεται πρόβλημα με την προμήθεια των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τα τεστ.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άρτας τόνισαν ότι, ακόμη και τώρα, μετά από οκτώ μήνες, δεν υπάρχει κανένα πλάνο διαχείρισης είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση των μολύνσεων από Covid, μια και η αύξηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, προέρχεται από διασπορά στον πληθυσμό και όχι από συρροές».
Βαδίζουν στα τυφλά
Η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε πως «εάν το Μάρτιο υπήρξε αιφνιδιασμός, τώρα πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την κυβερνητική αδράνεια που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας.
Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το δεύτερο κύμα που έρχεται ισχυρότερο το φθινόπωρο, αλλά η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο που της δόθηκε, αντί να θωρακίσει το σύστημα υγείας όπως όφειλε, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και να αυξήσει τη χρηματοδότηση, αντί για μαζικούς προληπτικούς ελέγχους στον πληθυσμό και την παροχή της δυνατότητας δωρεάν τεστ στους πολίτες, επιδείνωσε την κατάσταση με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και παλινωδίες. Με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με την αύξηση της χωρητικότητας στα πλοία, τη μείωση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, το μη ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις υποδείξεις των επιστημόνων». «Βρισκόμαστε στην τωρινή κατάσταση – δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη – επειδή όπως εξήγησε «η κυβέρνηση έκατσε στο ροζ συννεφάκι της αυταρέσκειας και αυτοθαυμασμού».
Σημείωσε δε, ότι, για να διαχειριστεί κανείς σωστά μια κατάσταση πρέπει να γνωρίζει τις παραμέτρους της. Είναι καθοριστικής σημασίας – τόνισε – να γίνονται μαζικοί έλεγχοι σε στατιστικά δείγματα του πληθυσμού κάθε περιοχής, ώστε να γνωρίζουμε την υγειονομική της εικόνα και να υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ανάλογα με τα ευρήματα. Μέχρι στιγμής ούτε αυτό δεν συμβαίνει. Βαδίζουν στα τυφλά.
Με τον Ευάγγ. Ντάκουλα
Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ευάγγελο Ντάκουλα, στη διάρκεια της οποίας όπως σημειώνει στην ανακοίνωση Τύπου «επιβεβαιώθηκε το μείζον πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.
Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις επικουρικών δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, παρατήρησε ο διοικητής.
Η μόνη λύση είναι να γίνει πράξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει το κίνητρο της μονιμότητας, αντέτεινε η βουλευτής Άρτας, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Αν ασθενήσει ένας γιατρός της Παθολογικής ή της Πνευμονολογικής, θα καταρρεύσει το νοσοκομείο της Άρτας, υπογράμμισε».
Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε διεκδίκηση στην στήριξης του νοσοκομείου και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, αλλά θα ασκεί και αυστηρή κριτική, όπου διαπιστώνονται λάθη και παραλείψεις».
«Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του στο βαθμό που του αναλογεί. Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βάλω και πλάτη, θα συμβάλλω με προτάσεις, αλλά θα ασκήσω και κριτική και πίεση. Αναρωτιέμαι εάν και η συμπολίτευση δείχνει την ίδια υπευθυνότητα», υπογράμμισε η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ