Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, ύστερα από Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κατέθεσε Αναφορά, σχετικά με τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας των όρων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για τη λήψη των συντάξεων των ομογενών, όπως των ομογενών Βορειοηπειρωτών στην χώρα μας.
Ειδικότερα, τονίζει ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν.4387/2016 όπως ισχύει και με το Ν.4670/2020, που δεν τροποποιήθηκε, οι ομογενείς και οι μετανάστες εργαζόμενοι, για να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη ποσού 384 ευρώ ή μειωμένη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης (15ετία), πρέπει να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Η δυσμενής αυτή διάταξη εξακολουθεί να ισχύει, παρ’ ότι έχει αναδειχθεί και συζητηθεί πολλές φορές, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Τέλος, επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί αδικίες και διακρίσεις για τους ομογενείς, όπως οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες, και για το λόγο αυτό ζητά να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί με ανάλογο τρόπο, με όλους τους άλλους εργαζομένους, η διαδικασία της συνταξιοδότησής τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση

ΘΕΜΑ: “Θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ομογενών Βορειοηπειρωτών”

Κύριε Υπουργέ,
Σας καταθέτω ως αναφορά την από 2-10-2020 Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την οποία επισυνάπτω με την παρούσα και η οποία αναφέρεται στους όρους και προϋποθέσεις λήψης σύνταξης από τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες στην χώρα μας.
Ειδικότερα, στην Επιστολή τους, επισημαίνουν ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν.4387/2016 όπως ισχύει και με τον Ν.4670/2020 που δεν τροποποιήθηκε, οι ομογενείς και οι μετανάστες εργαζόμενοι, για να πάρουν πλήρη εθνική σύνταξη ποσού 384 ευρώ ή μειωμένη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης (15ετία), πρέπει να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.
Το γεγονός αυτό, τονίζουν, δημιουργεί αδικίες και ανισότητες για τους ομογενείς, όπως οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες, συγκριτικά με τους Έλληνες εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται με βάση τα χρόνια εργασίας και τις συντάξιμες αποδοχές τους.
Η δυσμενής αυτή διάταξη για τους ομογενείς παραμένει, παρότι πολλές φορές έχει αναδειχθεί Κοινοβουλευτικά και έχει συζητηθεί.
Παρακαλώ όπως εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή την επισυναπτόμενη Επιστολή και με ενημερώσετε σχετικά για τις όποιες αποφάσεις και ενέργειές σας επί του συγκεκριμένου θέματος, με σκοπό την καλύτερη νομοθετική λύση για την αποκατάσταση της δυσμενούς θέσης που έχει δημιουργηθεί για τους ομογενείς συμπολίτες μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here