Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας επισκέφθηκε τη Δ.Ο.Υ. Άρτας, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των υπαλλήλων της Υπηρεσίας και με τον Προϊστάμενό της, κ. Άγγελο Γκίζα, οι οποίοι του μετέφεραν την έντονη ανησυχία τους για την ομαλή και εύρυθμη συνέχιση της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Άρτας.
Η ενημέρωση έγινε με βάση το Υπόμνημα των υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των Τμημάτων στα οποία υπηρετούν, και επισημαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων πολλών συναδέλφων τους στα επόμενα δύο έτη.
Ειδικότερα, και στη δια ζώσης συνάντησή τους με τον κ. Γκόκα, τόνισαν ότι ήδη τα Τμήματα της Δ.Ο.Υ. Άρτας υπολειτουργούν αφού, προβλέπονται σαράντα έξι (46) οργανικές θέσεις στη Δ.Ο.Υ. Άρτας και μόνο οι 42 καλύπτονται αυτή τη στιγμή με υπαλλήλους, εκ των οποίων υπαλλήλων, οι τρεις (3) είναι επιμελητές, οι τρείς (3) είναι καθαρίστριες και άλλοι τρεις (3) υπάλληλοι απουσιάζουν μόνιμα λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, ήτοι οι πραγματικά υπηρετούντες υπάλληλοι είναι μόλις τριάντα τρεις (33).
Επιπλέον ανέφεραν ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται η συνταξιοδότηση 14 υπαλλήλων, και το 2021 αναμένεται να υπάρξουν νέες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης.
Επίσης, τόνισαν ότι, ήδη με την υφιστάμενη κατάσταση στη στελέχωση των Τμημάτων, η λειτουργία των τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Άρτας είναι οριακή και οι υπάλληλοι θεωρούν ότι πολύ σύντομα δε θα μπορούν να προβούν στην πλήρη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες σε κάποια Τμήματα.
Παράλληλα, πέρα από τις εκατοντάδες ανά βδομάδα συναλλαγές, είναι πολλές οι περιπτώσεις παροχής πληροφοριών και των τηλεφωνικών εξυπηρετήσεων, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις σε εξοπλισμό.
Ο κ. Γκόκας από την πλευρά του, κατανοώντας τη κρισιμότητα της κατάστασης που πρόκειται να δημιουργηθεί, δεσμεύθηκε για τις άμεσες ενέργειές του στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών του δραστηριοτήτων και κατέθεσε Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας να μεριμνήσει άμεσα για το ζήτημα αυτό.
Στην Αναφορά του επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης που να επιλύει άμεσα το αδιέξοδο που πρόκειται να δημιουργηθεί από την ελλιπή στελέχωση της Δ.Ο.Υ. Άρτας
Τόνισε δε, ιδιαίτερα τη σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται για την λειτουργία της υπηρεσίας, με αρνητικές συνέπειες και για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά κυρίως για την εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων του Νομού, στις διάφορες οικονομικές δραστηριότητές τους.
Παράλληλα επαναφέρει προς τον κ. Υπουργό, το ζήτημα της Κατάργησης των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Άρτας και την ατεκμηρίωτη μεταφορά τους στην Πρέβεζα, τα προβλήματα για πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τους φοροτεχνικούς, με ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, ζητώντας την επαναλειτουργία τους στην Άρτα.
Τέλος, καλεί τον κ. Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με τις όποιες αποφάσεις και ενέργειές του επί του συγκεκριμένου θέματος, ώστε άμεσα να βρεθεί λύση, και να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργίας της η Δ.Ο.Υ. Άρτας.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Άρτας»

Κύριε Υπουργέ,
Σας καταθέτω ως Αναφορά το από 30-10-2020 Υπόμνημα των Υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Άρτας, στο οποίο επισημαίνουν τα σοβαρά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν, αλλά και αυτά που πρόκειται άμεσα να προκύψουν στη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Άρτας, λόγω της μείωσης προσωπικού και της επικείμενης συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι καίτοι, προβλέπονται σαράντα έξι (46) οργανικές θέσεις στη Δ.Ο.Υ. Άρτας, μόνο οι 42 καλύπτονται αυτή τη στιγμή με υπαλλήλους, εκ των οποίων υπαλλήλων, οι τρεις (3) είναι επιμελητές, οι τρεις (3) είναι καθαρίστριες και άλλοι τρεις (3) υπάλληλοι απουσιάζουν μόνιμα λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, ήτοι οι πραγματικά υπηρετούντες υπάλληλοι είναι μόλις τριάντα τρεις (33).
Επιπλέον στο τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται η συνταξιοδότηση 14 υπαλλήλων, και το 2021 αναμένεται να υπάρξουν νέες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Αλλά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι βρίσκονται κοντά στο χρόνο συνταξιοδότησης, και μόνο δύο υπάλληλοι είναι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.
Επίσης, ήδη και με την υφιστάμενη κατάσταση στην στελέχωση των Τμημάτων, η λειτουργία των τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Άρτας είναι οριακή και οι υπάλληλοι θεωρούν ότι πολύ σύντομα δε θα μπορούν να προβούν στην πλήρη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, σημειώνοντας ότι ήδη το Τμήμα της Φορολογικής Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους, έχει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υποθέσεων σε εκκρεμότητα, και δημιουργούνται πολλά προβλήματα για τους συναλλασσόμενους, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ανά βδομάδα, πλέον των υπηρεσιών παροχής πληροφοριών και των τηλεφωνικών εξυπηρετήσεων. Επίσης, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στον απαιτούμενο εξοπλισμό για την τεχνικά άρτια λειτουργία της Υπηρεσίας.
Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να διαπιστώσω μετά και από την επίσκεψή μου στην Υπηρεσία αυτή.
Κύριε Υπουργέ,
Από όλα τα ανωτέρω γίνεται απόλυτα κατανοητή η σοβαρή κατάσταση που διαμορφώνεται για τη λειτουργία της υπηρεσίας, που είναι και εις βάρος του Δημοσίου, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες των πολιτών και στην οικονομική ζωή ενός ολόκληρου Νομού.
Θα πρέπει δε, να σημειωθεί ότι η Δ.Ο.Υ. Άρτας είναι ήδη αποδυναμωμένη και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Άρτας, υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες λόγω της κατάργησης των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού και της μεταφοράς της αρμοδιότητας των σχετικών υπηρεσιών στη Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας.
Πρόκειται για απόφαση που είναι αναντίστοιχη με τα οικονομικά μεγέθη των δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο περιοχών, όπου η Δ.Ο.Υ. Άρτας έχει αρκετά μεγαλύτερο ύψος εσόδων. Είναι ένα σοβαρό επιπλέον πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλους, και ιδιαίτερα τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, επί πολλά χρόνια, και πρέπει να αποκατασταθεί με την επαναλειτουργία των Τμημάτων αυτών στη Δ.Ο.Υ. Άρτας.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλώ όπως εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή την επισυναπτόμενη Επιστολή των υπαλλήλων της Δ.Ο.Υ. Άρτας, και να μεριμνήσετε άμεσα για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης τόσο για τη στελέχωση των Τμημάτων, βάσει και της ισχύουσας υπ’ αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α.1081822 ΕΞ 2020 Απόφασης, που καθορίζει των αριθμό των οργανικών θέσεων στη Δ.Ο.Υ. Άρτας, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της Αναφοράς μου.
Τέλος, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά, για τις όποιες αποφάσεις και ενέργειές σας επί του συγκεκριμένου θέματος, με σκοπό την καλύτερη λύση για την συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ