Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, επισκέφθηκε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, και ενημερώθηκε από τη Διοίκηση και τους εργαζομένους για τα προβλήματα που υπάρχουν και δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του, δεδομένου ότι εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και πέραν των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Ευάγγελο Ντάκουλα, για την κατάσταση που αφορά στο προσωπικό, τις 19 κενές οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό, την κάλυψη κάποιων κενών από Επικουρικούς γιατρούς αλλά και για άγονες προκηρύξεις θέσεων επικουρικών και μόνιμων γιατρών, και για προκηρύξεις που είναι σε εξέλιξη. Όπως και για την κατάσταση στο Νοσηλευτικό προσωπικό, που δεν επαρκεί, ενώ μεγάλο μέρος αυτού βρίσκεται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης, αλλά και για τις ανάγκες για ενίσχυση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου με προσωπικό από άλλες μονάδες υγείας της περιοχής.
Ο κ. Ντάκουλας ενημέρωσε επίσης τον κ. Γκόκα, για τη μεταφορά ασθενών με covid-19 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι 4 κλίνες ΜΕΘ-covid-19 και οι περισσότερες από την πτέρυγα ήπιων συμπτωμάτων, πτέρυγες που πρόσφατα διαμορφώθηκαν.
Παράλληλα έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις ανάγκες σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό,και για τις ανάγκες της συντήρησης του κτιρίου αλλά και της Ενεργειακής Αναβάθμισής του.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκαν επίσης στο σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην έλλειψη χρηματοδότησης για προμήθεια υγειονομικού υλικού, και μέσων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα με τις νέες ανάγκες λόγω της πανδημίας .
Τόνισαν ιδιαίτερα την έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ένα κενό που προσπάθησαν να καλύψουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τη Διοίκηση.
Επισήμαναν στον κ. Γκόκα την αδράνεια και την αναστολή κάθε σχεδιασμού τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα την ξαφνική υποδοχή ασθενών με covid-19 από τα Γιάννενα, χωρίς προετοιμασία, και μάλιστα από ένα Noσοκομείο Αναφοράς σε ένα Νοσοκομείο μη Αναφοράς, με προβλήματα που έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά από την ανακοίνωση του Συλλόγου τους για τις νοσηλείες covid-19.
Έντονος επίσης είναι ο προβληματισμός τους για τη διαδικασία ιχνηλάτησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτή,ενώ τα ερωτήματα προς την 6η ΥΠΕ αφορούν στη διακομιδή ασθενών και στην ευθύνη για αυτή, στην τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων και τους κινδύνους για τη διασπορά του κορωνοϊού στο προσωπικό.
Ο κ. Γκόκας ευχαρίστησε τόσο τον κ. Διοικητή, όσο και τους εκπροσώπους των Εργαζομένων για τη συζήτηση μαζί τους και την αναλυτική ενημέρωση που είχε και κατά τις συναντήσεις αυτές, αλλά και στη συνέχεια , μεταξύ των άλλων,δήλωσε:
“Προβλήματα στο χώρο της Υγείας υπήρχαν. Επιδεινώθηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας, που ανέδειξε το βασικό ρόλο και την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κάποιοι είχαν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ και κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, αποδυναμώνοντας το στην πράξη με την παρούσα Κυβέρνηση της ΝΔ.
Η αναγκαιότητα του Ε.Σ.Υ για την Παράταξή μας, που ίδρυσε και λειτούργησε το σύστημα αυτό, είναι δεδομένη και η λειτουργία του αδιαπραγμάτευτη. Από την αρχή της πανδημίας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Για προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Για αύξηση των κλινών ΜΕΘ.
Για πολλά και δωρεάν τεστ, ένταξη της πρωτοβάθμιας υγείας στη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας και για τα απαραίτητα μέσα προστασίας και υγειονομικό υλικό στα Νοσοκομεία. Για την ένταξη του Ιδιωτικού Τομέα στο σύστημα διαχείρισης της πανδημίας.
Η αδράνεια και ο εφησυχασμός και η λογική βλέποντας και κάνοντας βρήκε το Σύστημα Υγείας, να μην είναι προετοιμασμένο στο βαθμό που θα έπρεπε, για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της Κυβέρνησης.
Στο Νοσοκομείο Άρτας οι προσπάθειες των Εργαζομένων και οι πρωτοβουλίες της Διοίκησης δεν αρκούν.
Υπάρχουν ελλείψεις, χαρακτηριστικό παράδειγμα στις ειδικότητες Πνευμονολόγου- Παθολόγου, αλλά και σε άλλες ειδικότητες γιατρών, ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, ανάγκη αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετεί σε άλλες τοπικές δομές υγείας(Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ κτλ).
Επιπλέον, το Νοσοκομείο Άρτας καλείται να διαχειριστεί τη νοσηλεία ασθενών covid-19, χωρίς ένα έγκαιρα προετοιμασμένο περιφερειακό σχεδιασμό. Και αυτό πρέπει να επιλυθεί άμεσα.
Από την πλευρά μας, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε παρουσιάσει πρόσφατα ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. Ενώ έχουμε κατ’ επανάληψη επαναφέρει τις Τροπολογίες, για την ένταξη των Εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στο ΕΚΑΒ,στις κοινωνικές δομές και στον τομέα καθαριότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και για την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε όσους όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επίσης καταθέσαμε Τροπολογία για την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες. Στηρίζουμε το Ε.Σ.Υ στην πράξη.”
Παράλληλα, ο κ. Γκόκας υπέβαλε αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια, με βάση της Ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, και με δεδομένη την ενημέρωση που είχε κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, και καλεί τον κ. Υπουργό να εξετάσει με προσοχή όλα τα στοιχεία που παρατίθενται, να απαντήσει σχετικά σε αυτά, και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου Άρτας.
Τέλος, ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι στηρίζει και θα είναι δίπλα στις ανάγκες του Νοσοκομείου, και στα πλαίσια των Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ