Το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech έχει «άνω του 90% αποτελεσματικότητα», ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (9/11) τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσο της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση άδειας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

«Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά την έναρξη της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, θεωρούμε ότι αυτό το στάδιο αποτελεί ένα βήμα μπροστά σημαντικό για τον κόσμο στην μάχη μας κατά της Covid-19», δηλώνει στην ανακοίνωση ο διευθυντής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων της δοκιμής της Φάσης 3 του εμβολίου κατά της Covid-19 παρέχει την αρχική απόδειξη για την ικανότητα του εμβολίου μας να προλάβει την Covid-19 » προσθέτει.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν το εμβόλιο κάνουν λόγο για μία «μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα». Το εν λόγω εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε 43.500 άτομα σε έξι χώρες και δεν έχουν προκύψει ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών.

Οι εταιρείες σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου έως το τέλος του μήνα. Υπάρχουν περίπου δώδεκα εμβόλια που έχουν φτάσει στα τελικά στάδια δοκιμών, αλλά αυτό είναι το πρώτο που δείχνει οποιαδήποτε αποτελέσματα.

Χρησιμοποιεί μια εντελώς πειραματική προσέγγιση -που περιλαμβάνει την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του ιού- προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα. Απαιτούνται δύο δόσεις, σε απόσταση τριών εβδομάδων, και οι φαρμακευτικές εταιρείες λένε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Η Pfizer πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να παρέχει 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αισιόδοξος για το ότι η προστατευτική δράση του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο. «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας, η έρευνα επί ιαθέντων ασθενών και προηγούμενα ευρήματα για το εμβόλιο των Pfizer και Biontech τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι η προστασία δεν θα είναι βραχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ