Κοινή ανακοίνωση των Ενώσεων ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ και ΕΔΙΠΤ

Με την κατάρρευση κάθε πρόνοιας στήριξης του περιφερειακού και του κλαδικού Τύπου, απέμεινε ένας ερειπιώνας αποσπασματικών διατάξεων και κανόνων, που απειλεί την επιβίωση των επιχειρήσεων Τύπου.

Η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά από το ΔΣ των ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ, ΕΔΙΠΤ, σε πρόσφατες συνεδριάσεις τους. Αφορμή γι’ αυτήν, η παρατεταμένη εκκρεμότητα του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου δια της επιδότησης των θέσεων εργασίας. Και τούτο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για την άμεση ενεργοποίησή του, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, τόσο απέναντι στη διοίκηση των ΕΙΕΤ και ΣΗΠΕ όσο και κατά τις συναντήσεις του με τις ενώσεις των εργαζομένων (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ κα).

Σημειωτέον ότι όλος ο περιοδικός/κλαδικός Τύπος της χώρας και ένα κομμάτι του περιφερειακού Τύπου, αποκλείστηκαν εντελώς από το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου, ενώ η ΕΙΕΤ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της όσον αφορά την εξαίρεση των εργαζομένων που δεν βρίσκονται στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Σε αντίφαση, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, που συνέδεε το έως σήμερα ανύπαρκτο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας, με την υποχρέωση των επιχειρήσεων περιφερειακού, κλαδικού Τύπου να καταβάλουν επιπλέον εισφορές (2% επί του ετήσιου τζίρου), τώρα βεβαιώνει την οφειλή, και μάλιστα αναδρομικά, στήνοντας βιομηχανία εξωδίκων σε βάρος των εφημερίδων.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν η ΕΙΕΤ και η ΕΔΙΠΤ, πολλά μέλη των Ενώσεών τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν απασχολούν πάνω από πέντε υπαλλήλους. Έτσι και ενώ είναι πρόδηλο ότι επιβαρύνοντας (σημειωτέον, επί των εσόδων γενικώς και όχι επί των κερδών), άδικα και επιπλέον, επιχειρήσεις που είναι «ίσα βάρκα, ίσα νερά» τις καταδικάζεις να βρεθούν «κάτω από την ίσαλο», ήγουν να βουλιάξουν!

Επιμένοντας σ’ αυτήν την αδιέξοδη επιδίωξη μεγαλώνει η λίστα των οφειλετών/ επιχειρήσεων Τύπου, απειλώντας ευθέως την βιωσιμότητα, κυρίως των μικρότερων και ασθενέστερων εξ αυτών, ενώ δεν ικανοποιούνται και οι προϋποθέσεις εσόδων του Ταμείου, έτσι τουλάχιστον όπως αυτές περιγράφονται στον οικείο Κανονισμό Είσπραξης και τις τακτικώς συντασσόμενες, σχετικές, αναλογιστικές μελέτες.

Εάν σ’ αυτή την κατάσταση προσθέσουμε την υστέρηση ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών σ’ ολόκληρη της ελληνική περιφέρεια, εκτός ίσως Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενισχύεται η διαπίστωση για την άδικη συμπεριφορά απέναντι στις επιχειρήσεις περιφερειακού, κλαδικού Τύπου και την καταχρηστική αξίωση καταβολής οφειλομένων, σε πολλές περιπτώσεις άνευ πραγματικού αντικρίσματος και μάλιστα αναδρομικά!

Και όλα αυτά, πότε; Μέσα στην περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών εξαιτίας της, όταν μάλιστα οι επιχειρήσεις Τύπου αναγνωρίζονται από άλλους θεσμούς της Πολιτείας ως πληττόμενες, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με την ιδιότητά του ως αρμόδιου για θέματα Τύπου, να εγκαταλείψει την παρελκυστική μέχρι σήμερα στάση, έτσι ώστε να οργανωθεί από τις κυβερνητικές Υπηρεσίες που εποπτεύει, ο διάλογος για την αντιμετώπιση αυτής της απειλητικής για τον Τύπο κατάστασης, που διέπεται από συνονθύλευμα νομοθετικών ερειπίων του παρελθόντος, αποσπασματικών, άδικων και καθόλου λειτουργικών.
Κατάσταση που η διατήρησή της βεβαιώνει την διαπίστωση για χρόνια, διαρκή και κατ’ εξακολούθηση, περιφρονητική στάση απέναντι στον Τύπο της ελληνικής περιφέρειας και στον περιοδικό/κλαδικό Τύπο.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των επιχειρήσεων Τύπου που τυπικά καλύπτει και να σταματήσει την βιομηχανία εξωδίκων.

Ζητάμε την παράσταση εκπροσώπων των ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ και ΕΔΙΠΤ στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, σε ένδειξη καλής θέλησης και στο πλαίσιο συντεταγμένου διαλόγου ανάμεσα στις Ενώσεις Τύπου και το Ταμείο.

Οι επιχειρήσεις του περιφερειακού και περιοδικού /κλαδικού Τύπου δεν είναι ο παρίας της ελληνικής, μαζικής επικοινωνίας αλλά ο στυλοβάτης της και στις ακριτικές περιπτώσεις μάλιστα, ο φορέας οργάνωσης του δημόσιου λόγου τόσο εσωτερικά όσο και με διεθνή απήχηση. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο να αγνοείται, να εμπαίζεται και να απειλείται.

Οι Ενώσεις ΕΙΕΤ, ΣΗΠΕ και ΕΔΙΠΤ είναι αποφασισμένες για δυναμικές αντιδράσεις και ουσιαστικό διάλογο.

Υπογράφουν οι πρόεδροι των Ενώσεων, Αντώνης Μουντάκης (Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου-ΕΙΕΤ), Γιώργος Κατσαϊτης (Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων-ΣΗΠΕ), Μιχαήλ Σαββάκης (Ένωσης δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου-ΕΔΙΠΤ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ