Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο πλαίσιο του έργου OLIVE CULTURE του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ.

Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό της δημάρχου κας Ροζίνας Βαβέτση, ο συντονιστής της εκδήλωσης κος Ιωάννης Τσιρογιάννης, γεωπόνος, γεωργικός μηχανικός και αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησε στην παρουσίαση του προγράμματος OLIVE CULTURE και τη σημασία αυτού.

Στη συνέχεια, οι ελαιοπαραγωγοί είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν αρχικά από τον κ. Ιωάννη Καλτσή, γεωπόνο και διευθύνων σύμβουλο της PROTYPON A.E για θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίασή του ο κ. Καλτσής ανέλυσε τις ποικιλίες και τις ιδιομορφίες της ελιάς που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή, τη σήμανση και την πιστοποίηση των ελαιοπαραγωγικών προϊόντων, όπως επίσης και τη σχετική νομοθεσία που υφίσταται σήμερα στη χώρα μας.

Αναφερόμενος δε στη διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων διαθρεπτικής επισήμανσης σε δείγματα ελαιοκάρπου της ποικιλίας Κονσερβολιάς Άρτας, τόνισε πως πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά αλλά και λιπαρά.

Διευκρίνισε επίσης, πως η χρήση των συγκεκριμένων αναλύσεων είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο, με σκοπό την εξωστρέφεια του προϊόντος ως προς την διατροφική επισήμανση,

Ο κ. Καλτσής, προανήγγειλε μάλιστα και τη δημιουργία ενός χρήσιμου πρακτικού οδηγού (τεχνικό εγχειρίδιο), για τον κάθε εμπλεκόμενο με την παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, με αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη σήμανση, πιστοποίηση, ιχνηλασιμότητα, υγιεινή και ασφάλεια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε επίσης και η ομιλία του κ. Βασίλη Ζαμπούνη, γεωργο-οικονομολόγου και εκδότη του περιοδικού «Ελιά και Εκαιόλαδο».

Ο κ. Ζαμπούνης στάθηκε στις εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ανέλυσε τον διεθνή ανταγωνισμό, και πρότεινε λύσεις για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει η παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου στη χώρα μας, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα όσον αφορά στις προοπτικές που υπάρχουν, για περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα.

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ καλεσμένων και κοινού, όπου απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου στην Ελλάδα.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η δήμαρχος κα Ροζίνα Βαβέτση ανακοίνωσε πως ο Δήμος διαθέτει δωρεάν προς διάθεση σε παραγωγούς και μεταποιητές ελιάς, αισθητήρες υγρασίας εδάφους, πολυπαραμετρικά (pH, EC, κ.λ.π), όργανα μέτρησης, ταινίες pH αλλά και πυκνόμετρα, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως ο Δήμος Νικολάου Σκουφά στέκεται δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής με όλες του τις δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ