Στα πέντε ανέρχονταν μέχρι σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Άρτα το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο πέμπτος θετικός ασθενής νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Άρτας όπου προσέφυγε με σοβαρές ενοχλήσεις το Σάββατο και την επομένη μέρα (χτες Κυριακή βράδυ), μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για covid-19, που βγήκε θετικό διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο κορωνοϊός… χτύπησε την πόρτα του νομού ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, όταν νεαρή γυναίκα με τόπο διαμονής την Αθήνα, επιστρέφοντας από τις διακοπές σε νησί των Κυκλάδων, επισκέφθηκε τους γονείς της σε χωριό, λίγο έξω από την Άρτα. Νιώθοντας αδιαθεσία πήγε στο νοσοκομείο όπου μετά από λήψη δείγματος τέθηκε σε καραντίνα μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος. Όταν το δείγμα έδειξε πως ασθενεί ειδοποιήθηκαν οι γονείς και οι άμεσοι συγγενείς. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Τ» ο πατέρας της ασθενούς, επιδεικνυοντας υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας, ειδοποίησε αμέσως συνδαιτυμόνες του στο καφενείο του χωριού για το γεγονός, προκειμένου να προσέξουν κι εκείνοι αντιστοίχως. Το ίδιο έκανε προς όλους και όταν δύο ημέρες μετά τα δείγμα για τον ίδιο όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, βγήκαν αρνητικά. Η ασθενής συνέχισε την καραντίνα και την αντιμετώπιση του ιού με τις οδηγίες των γιατρών.

Το δεύτερο κατά σειρά κρούσμα που εντοπίστηκε θετικό στην Άρτα, αφορούσε μεσήλικα άνδρα με μόνιμο τόπο διαμονής επίσης την Αθήνα, αλλά με καταγωγή από χωριό της Άρτας, όπου βρέθηκε για να περάσει το Δεκαπενταύγουστο. Όταν το δείγμα που έδωσε στο νοσοκομείο Άρτας βρέθηκε θετικό, σε καραντίνα τέθηκαν αμέσως άλλα 30 άτομα, φίλοι και συγγενείς, που ήρθαν σε επαφή μαζί του ή κάθισαν στο γιορτινό τραπέζι του Σαββάτου στο σπίτι του στο χωριό.

Αμέσως μετά επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε άνδρα με μόνιμο τόπο διαμονής την Άρτα, όταν επέστρεψε από περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου ταξίδεψε.

Μια μέρα μετά θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε άνδρας από το περιβάλλον του πολυπληθούς γιορτινού τραπεζιού του δεύτερου κρούσματος. Μάλιστα έγκυρες πηγές του «Τ» αναφέρουν ότι η περίπτωση αυτή επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης με δειγματοληπτικούς ελέγχους καθ’ υπόδειξη του ΕΟΔΥ, όμως ο άνθρωπος υπήρξε εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό Άρτας έχουν καταγραφεί μόνο τα τρία από τα πέντε θετικά κρούσματα, κι αυτό γιατί οι δυο πρώτοι ασθενείς διαμένουν στην Αθήνα όπου πιθανόν έχει εκδοθεί το ΑΜΚΑ τους.

Αυτό αποτελεί νέα διαδικασία σε εφαρμογή του πλαισίου μέσω ΕΟΔΥ, όμως σε κάθε περίπτωση αξίζει να τονιστεί ότι οι άνθρωποι εκδήλωσαν συμπτώματα και ελέγχθηκαν στην Άρτα. Δηλαδή, όταν επιβεβαιώθηκαν με covid-19 βρίσκονταν και διάγουν την περίοδο της καραντίνας στο νομό μας.

Για την πρακτική αυτή βέβαια, όσοι καλύτερα γνωρίζουν την οργάνωση, εν μέσω πανδημίας δεν εκφέρουν απολύτως θετική γνώμη: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε περιοχή πόσα κρούσματα υπάρχουν», μας σημειώθηκε και παράλληλα έθεσε το ερώτημα: «Αν κάποιος απόδημος έρθει στην Άρτα τον Αύγουστο από την Αυστραλία και εκδηλώσει την ασθένεια, θα καταγραφεί στην Αυστραλία;».

Την ίδια στιγμή η έλλειψη ξεκάθαρης εικόνας για τα βεβαιωμένα κρούσματα ανά περιοχή, όπως λένε όσοι βρίσκονται πιο κοντά στον υγειονομικό κλάδο, δεν συμβάλλει ώστε να ενταθεί η προσοχή των υπολοίπων κατοίκων.

Παράλληλα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στην Άρτα, έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικοί έλεγχοι για covid-19 σε μεγάλες επιχειρήσεις του νομού και σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως Δημαρχείο, Δικαστήρια Άρτας, κα. Τις επόμενες ημέρες πληροφορούμαστε ότι θα προχωρήσουν και σε συγκέντρωση τυχαίων δειγμάτων ανίχνευσης του ιού σε Τοπικά Διαμερίσματα. Αναλογικά με τον πληθυσμό δηλαδή θα λαμβάνεται ένας ικανός αριθμός τυχαίων δειγμάτων από κάθε χωριό που θα καθορίζεται να επισκεφθούν. Από τα αποτελέσματα, μας αναφέρεται, ότι θα μπορεί να γίνει εκτίμηση της εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ