Σημάδια αδιαφορίας παρατηρούνται από τη Δημοτική Αρχή Άρτας απέναντι στους σχολικούς τροχονόμους, οι οποίοι για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο δεν πληρώθηκαν γιατί τα σχολεία ήταν κλειστά χωρίς τη δική τους ευθύνη. Επιπλέον το θέμα έχει λήξει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και μάλιστα οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν δώσει ήδη την αποζημίωση.
Ήταν 1997 όταν ξεκίνησε ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι πρόκειται για θεσμό που εξασφαλίζει την πρόσβαση και την αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες χωρίς κινδύνους. Ένας θεσμός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονέων, κηδεμόνων και μαθητών καθώς και της κοινωνίας, γιατί έχει καταφέρει να μηδενίσει τα τροχαία ή οποιαδήποτε ατυχήματα, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία της πόλης.
Οι σχολικοί τροχονόμοι είναι εφοδιασμένοι με την φορητή πινακίδα STOP, επομένως οδηγοί και πεζοί υποχρεούνται να συμμορφώνονται στο σήμα τους. Σε πολλά σημεία της πόλης δεν υπάρχει σήμανση ταχύτητας σε αντίθεση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη που έξω από τα σχολεία που επιβάλλεται υποχρεωτικό όριο ταχύτητας (πχ στη Γερμανία τα 30 χιλιόμετρα).
Οι σχολικοί τροχονόμοι δεν έχουν σχέση εργασίας. Δηλαδή για το χρόνο που εργάζονται είναι ανασφάλιστοι, τα δε χρήματα που παίρνουν ως αμοιβή φτάνουν τα 176 ευρώ το μήνα. Στο Δήμο Αρταίων απασχολούνται 15 σχολικοί τροχονόμοι και το πρόβλημα που βιώνουν είναι ότι για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο είναι απλήρωτοι παρότι έχει υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε 13 Απριλίου 2020 και αποτελεί επίσημο έγγραφο του κράτους και μάλιστα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Παιδείας.
Ο Δήμος Αρταίων κωλυσιεργεί την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους, προστατεύοντας τα παιδιά μας όταν διασχίζουν τους δρόμους, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την δήλωση του υπουργού τα χρήματα έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των Δήμων από 28 Απριλίου 2020 με επίσημη απόφαση του κράτους, λέγοντας ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος.
Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Άρτας; Ειδικά τώρα που με το θέμα της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Να αρθεί η αδικία σε βάρος των σχολικών τροχονόμων και ο Δήμος να βρει τρόπο να πληρωθούν εδώ και τώρα, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα, και αν θέλουν στο Δήμο Άρτας να τους παραθέσουμε εκείνους που πλήρωσαν για να παρακάμψουν τα οποιαδήποτε εμπόδια που υπάρχουν. Επιτέλους, ας δώσει τη λύση ο δήμαρχος παίρνοντας μία πολιτική απόφαση που είναι και νόμιμη και ηθική ώστε να τελειώσει το δράμα των σχολικών τροχονόμων χωρίς να εισπράττουν μόνο… δεσμεύσεις.
*Ο Άλκης Παπαχρηστάκης
είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αναπληρωτής γραμματέας
Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ